Σε άλλο στρατόπεδο πέρασε ο γνωστός οικονομολόγος Γιάννης Βαρουφάκης. Από σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου ο κ. Βαρουφάκης έγειρε προς τα... αριστερά και πλέον διατηρεί στενές σχέσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Μάλιστα, ο ίδιος όπως αποκάλυψε στην εκπομπή του Νίκου Ευαγγελάτου στον Σκάι, ήταν ο διοργανωτής του συνεδρίου που μίλησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στις ΗΠΑ και εξήγησε με ποιο τρόπο το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα θα πετύχει την ταυτόχρονη παραμονή της χώρας στο ευρώ, αλλά χωρίς τα μνημόνια.

Συγκεκριμένα, σε ερώτηση του Νίκου Ευαγγελάτου για το πως γίνεται να παραμείνει η χώρα στο ευρώ αλλά να καταργηθεί το μνημόνιο, όπως ισχυρίζεται ότι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Βαρουφάκης τόνισε ότι η μνημονιακή συμφωνία έτσι και αλλιώς θα πρέπει να αλλάξει. Το κεντρικό ερώτημα είναι αν θα σωθεί η Ελλάδα. 

Σε άλλη ερώτηση για το πως ερμηνεύει το σχέδιο ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Βαρουφάκης ανέφερε ότι μετά τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ θα βρεθεί σε μία συγκυρία στην οποία θα πρέπει να μιλήσει στους ευρωπαίους εταίρους για αλλαγή του ελληνικού προγράμματος. 

«Η κυβέρνηση πρέπει να καταλάβει ότι καθημερινά η πορεία της οικονομίας φθίνει. Οπότε δεν είναι θέμα το ποιος θα συνεχίσει το μνημόνιο. Η κυβέρνηση προσποιείται ότι μπορεί να επιτύχει τους όρους του μνημονίου. Πρέπει κάποιος να σταματήσει να το κάνει αυτό. Το μνημόνιο δεν μπορεί να συνεχιστεί ούτε από τον Σαμαρά ούτε από τον Τσίπρα» είπε χαρακτηριστικά.

Σε ένα υποθετικό σενάριο στο οποίο πέφτει η παρούσα κυβέρνηση και στις εκλογές ο Αλέξης Τσίπρας αναλαμβάνει τα ηνία της νέας κυβέρνησης, ο κ. Βαρουφάκης ρωτήθηκε για τις κινήσεις που θα μπορεί να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Όταν πηγαίνεις σε μια διαπραγμάτευση πηγαίνεις με επιχειρήματα. Κανονικά θα έπρεπε να ζητηθεί μια έκτακτη Σύνοδος Κορυφής στην οποία θα τεθεί το ελληνικό ζήτημα» είπε και πρόσθεσε πως ό,τι αναφέρεται στο μνημόνιο έχει αυτοαναιρεθεί. 

Συνεπώς, όπως εξήγησε, δεν ισχύει πια. «Το χαρτί που υπογράψαμε έχει εκτροχιαστεί. Αν πάει η Ελλάδα σε μια Σύνοδο Κορυφής και ζητήσει αλλαγή των όρων του μνημονίου, μια τέτοια κίνηση θα λύσει τα στόματα και των υπολοίπων χωρών και τότε η Ελλάδα θα μπορεί να βρει μια διαπραγματευτική λύση». 

Α.Κ.