Το ότι οι «συμβουλάτορες» του ΔΝΤ πολλές φορές παρακάμπτουν ή αλλιώς γράφουν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους την εθνική κυριαρχία των χωρών που... έρχονται να σώσουν, λίγο ήταν γνωστό. 

Χαρακτηριστικά παραδείγματα εξάλλου είναι οι «νουθεσίες» και οι εκβιασμοί του Ταμείου (... αλλά και των υπόλοιπων δύο που απαρτίζουν την τρόικα) προς την Ελλάδα

Ωστόσο, οι τεχνοκράτες της Ουάσινγκτον στην περίπτωση της Πορτογαλίας φαίνεται πως το παρατράβηξαν, ακόμη και για τα δικά τους δεδομένα:  Ούτε λίγο, ούτε πολύ προειδοποίησαν (ή αλλιώς εκβίασαν) τη χώρα ότι σε περίπτωση που το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας απορρίψει τα νέα μέτρα λιτότητας, θα τεθεί σε κίνδυνο η έξοδος από το Μνημόνιο!

Με την έκθεση του το Ταμείο πρακτικά βάζει στο στόχαστρο, όχι την κυβέρνηση η οποία θεωρείται «καλός μαθητής», αλλά το κατά καιρούς «ενοχλητικό» Συνταγματικό Δικαστήριο, το οποίο δεν δίστασε κατά το πρόσφατο παρελθόν να γυρίσει πίσω νόμους που επέβαλαν «ψαλίδι» σε μισθούς και συντάξεις, θεωρώντας τους αντισυνταγματικούς.

Εάν αυτή η κίνηση δεν αποτελεί ξεκάθαρη παρέμβαση στα εσωτερικά μίας χώρας, τότε τι είναι;

ΠΑΝ.ΒΕΛ.