Το ότι ο Βενιζέλος διαθέτει ευφράδεια, και ουκ ολίγες φορές ρέπει σε ακατάσχετη λογοδιάρροια το ξέραμε. Το ότι η Ζωή Κωνσταντοπούλου διαθέτει το απαραίτητο θράσος ώστε να διακόπτει οποιονδήποτε ομιλητή χωρίς να περιμένει να της δώσουν το λόγο το ξέραμε επίσης. 

Αυτός ο συνδυασμός ήταν εκρηκτικός και έφερε τον ατυχή πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών της Βουλής Γιάννη Τραγάκη στα πρόθυρα νευρικής κρίσης και τους βουλευτές – όλων των κομμάτων - που συμμετείχαν σε απόγνωση.

Επί είκοσι λεπτά, η διαδικασία των απαντήσεων του υπουργού στις ερωτήσεις των βουλευτών πήρε τη μορφή διαλόγου ανάμεσα στο Βενιζέλο και τη Ζωή, που τον έκοβε σε κάθε τρίτη φράση παρά τις αγωνιώδεις προσπάθειες του Τραγάκη να την κάνει να σωπάσει, κάποια στιγμή πρέπει να της έκλεισε και το μικρόφωνο.

Η Ζωή – φωνή στεντορεία – δεν πτοήθηκε.

«Εχω και άλλα μέσα να σας κάνω να σωπάσετε» απείλησε ο Τραγάκης. «Θα φωνάξετε το Φρούραρχο;» τον ρώτησε κοροϊδευτικά εκείνη. Στην απόγνωση του, ο Τραγάκης στράφηκε στο Βενιζέλο. «Κύριε υπουργέ μην απαντάτε άλλο, έχετε απαντήσει στο 99% των ερωτήσεων». Απτόητος ο Βενιζέλος επέμενε να απαντήσει ακόμα μια.

Και ύστερα το πράγμα χόντρυνε. Γιατί απαντώντας σε μια ερώτηση της Κωνσταντοπούλου που του καταλόγισε ευθύνες για το PSI o Βενιζέλος έκρινε σκόπιμο να περάσει στην επίθεση. «Έχω ακούσει πολλές τακτικές υπεράσπισης των τραπεζών” είπε και πρόσθεσε ότι από το PSI κάποια τραπεζικά συμφέροντα έχασαν λεφτά και ότι μπορεί να υπάρχουν και συμβόλαια θανάτου εναντίον του. Απευθυνόμενος μάλιστα στην Κωνσταντοπούλου είπε ότι αντιλαμβάνεται τι σημαίνει “βγαίνω στην πιάτσα και εξυπηρετώ συμφέροντα, το βλέπω μπροστά μου».

Εκεί έγινε μύλος, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Δρίτσας και Βαλαβάνη θεώρησαν ότι θίγεται το κόμμα τους και αντέδρασαν, το μπάχαλο γενικεύτηκε και ο Τραγάκης αποφάσισε να κηρύξει λήξασα τη συνεδρίαση. Αυτό προκάλεσε όμως την οργισμένη αντίδραση της Ρένας Δούρου, που είχε ακούσει πριν το Βενιζέλο να της λέει ότι σε ερωτήσεις της επί συγκεκριμένων θεμάτων θα απαντήσει ο υφυπουργός κ. Δ. Κούρκουλας και επέμενε, να συνεχιστεί η συνεδρίαση για να απαντήσει ο Κούρκουλας. Τότε παρενέβη ο Βενιζέλος και προθυμοποιήθηκε να απαντήσει μια ερώτηση του Δρίτσα για τη μετανάστευση.

Ο Τραγάκης κατέρρευσε. «Κύριε υπουργέ ανοίγετε έναν νέο κύκλο ερωταπαντήσεων» είπε ο δυστυχής Τραγάκης. Επιχείρησε να αποτρέψει τον Βενιζέλο επισημαίνοντας του πως έχει απαντήσει το 99% των ερωτήσεων, έτσι κρίνει το προεδρείο, διακήρυξε. Στο σημείο εκείνο όμως η Ζωή επανήλθε, λέγοντας ότι ο Βενιζέλος δεν έχει απαντήσει την ερώτηση της για την ΕΡΤ. «Μήπως θέλετε να απαντήσει και για τη δολοφονία του Κένεντι», απάντησε ο Τραγάκης, κάτι που η Ζωή θεώρησε ορθώς προσβλητικό. Οι συνάδελφοι της από το ΣΥΡΙΖΑ εκεί δεν της συμπαραστάθηκαν, τα πρόσωπα τους έδειχναν τα αισθήματα τους για τις παρεμβάσεις της.  

Η τελευταία επίθεση στον Τραγάκη έγινε από τη Δούρου, που του επισήμανε ορθά, αν και φωνάζοντας γιατί ήταν πλέον εκτός εαυτού, πως δεν είναι δυνατόν να κηρύσσεται η συνεδρίαση περαιωμένη και μετά να ξαναρχίζει, επειδή έτσι θέλει ο υπουργός. Καθώς όλοι είχαν εξαντληθεί, ο Βενιζέλος ξαναπήρε το λόγο και απάντησε στο Δρίτσα επί μακρόν. Αυτό είχε μια κατευναστική επίδραση, η επιτροπή διαλύθηκε μετά την απάντηση ησύχως..  

Θ.Δ