Μια ενδιαφέρουσα σύναξη έγινε στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, με ιδιαίτερη σημειολογία. Στην περίφημη Σχολή Φλέτσερ του Χάρβαρντ, όπου από το 2001, υπάρχει έδρα Ελληνικών και Ευρωπαϊκών Σπουδών «Κωνσταντίνος Καραμανλής», βρέθηκε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος, τιμώντας ουσιαστικά και τον ιδρυτή της ΝΔ.

Ο Δ. Αβραμόπουλος δέχθηκε την πρόταση του Ιδρύματος Κωνσταντίνος Καραμανλής και έκανε το υπερατλαντικό ταξίδι για ομιλίες και επαφές, αλλά και να τιμήσει τον «πατριάρχη» της κεντροδεξιάς.  

Τον υπουργό υποδέχθηκε ο πρύτανης της Σχολής Φλέτσερ, Ελληνοαμερικανός ναύαρχος Τζέιμς Σταυρίδης, ο οποίος έχει διατελέσει ανώτατος στρατιωτικός διοικητής του ΝΑΤΟ, ενώ τον προλόγισε ο Κώστας Αχ. Καραμανλής, που είναι και μέλος του Δ.Σ. του Ιδρύματος και αυτός που ασχολείται με την συγκεκριμένη έδρα.

Ο Δ. Αβραμόπουλος είχε την ευκαιρία να τα πει με τον φέρελπι νέο, τον Κ. Καραμανλή, υιό του πρώην υπουργού Αχιλλέα. Ο νεαρός Καραμανλής είναι ένα πρόσωπο που κινείται με ιδιαίτερο και μεθοδικό τρόπο στο παρασκήνιο, ενώ ετοιμάζεται σιγά-σιγά και για να φανεί πιο έντονα στο προσκήνιο.

Ο Κ. Χ. Καραμανλής (μερικοί τον ονομάζουν Καραμανλή Γ΄) αποτελεί για πολλούς ένα πρόσωπο άγνωστο και γύρω από το όνομά του, έχουν αρχίσει και κυοφορούνται σενάρια για τις μελλοντικές του φιλοδοξίες.

Ο 39χρονος Καραμανλής θεωρείται ένα πρόσωπο που μπορεί μελλοντικά να διαδραματίσει ρόλο στο πεδίο της κεντροδεξιάς παράταξης, ενώ σταδιακά κάνει την εμφάνισή του με προσεκτικές κινήσεις.

Πριν περίπου δυόμιση μήνες είχε επικρίνει με άρθρο του που δημοσιεύτηκε στο Βήμα, την τρόικα και την τακτική της, ενώ σε συνομιλία που είχε με την εφημερίδα Παραπολιτικά, άφησε αιχμές στις ηγεσίες της ΝΔ, διότι εκπασόκισαν το κόμμα.

«Η τυφλή προσπάθεια κάλυψης των μνημονιακών υποχρεώσεων, με ποσοτικά κριτήρια στο θέμα των απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην ενίσχυση των πολιτικών άκρων και, άρα, στην τελική αποτυχία κάθε μεταρρυθμιστικής προσπάθειας» έγραφε στο Βήμα ο Κ. Καραμανλής που συμβουλεύεται ανά τακτικά χρονικά διαστήματα τον πρώην υπουργό Εξωτερικών, Πέτρο Μολυβιάτη.

Ο νεαρός Καραμανλής δραστηριοποιείται στο χώρο των επιχειρήσεων και ηγείται της οικογενειακής ναυτιλιακής εταιρείας, αλλά πλέον μεθοδικά επιλέγει να κάνει και πολιτικές κινήσεις. Δειλά-δειλά συνομιλεί με παράγοντες της δημόσιας ζωής, αλλά και με δημοσιογράφους.

Ο Κ.Χ. Καραμανλής είναι έτοιμος να πολιτευθεί και πάλι για δεύτερη φορά με τη ΝΔ, όπως έπραξε στις εκλογές της 17ης Ιουνίου όταν δέχθηκε την πρόταση του Αντ. Σαμαρά και συμπεριλήφθηκε στην τελευταία τιμητική θέση του ψηφοδελτίου του νομού Σερρών.

Ι.Μ