Πολλά και ενδιαφέροντα περιέχει η συνέντευξη του επικεφαλής της Bundesbank, Γιενς Βάιντμαν, που δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Die Zeit».

Μία φράση του συμπυκνώνει όλο το νόημα της κρίσης στην ευρωζώνη και ποιος πραγματικά κρατάει στα χέρια του τις τύχες της νομισματικής ένωσης.

Σχολιάζοντας την πολιτική της ΕΚΤ, της οποίας είναι μέλος τόνισε ότι «η κρίση της ευρωζώνης έχει ρίζες στην έλλειψη ανταγωνιστικότητας σε κάποια κράτη-μέλη, υψηλό δημόσιο χρέος και προβληματικά συστήματα. Μόνο οι πολιτικοί μπορούν να λύσουν αυτά τα ζητήματα, η κεντρική τράπεζα δε μπορεί».

Ασχέτως από τη νομισματική χαλάρωση που μπορεί να ακολουθήσει ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, το... καρπούζι και το μαχαίρι ανήκει στο Βερολίνο, που αποκομίζει κέρδη από αυτή την κατάσταση ανισορροπίας στην ένωση. Το είπε εξάλλου και το μέλος της επιτροπής «σοφών» της γερμανικής κυβέρνησης, Πέτερ Μπόφινγκερ.

Οι οικονομολόγοι ξέρουν τι φταίει και ποια είναι η λύση. Οι πολιτικές ηγεσίες, όμως αποφασίζουν, ή μάλλον τα συμφέροντα που διαχειρίζονται.

Β.Β.