Γράφει ο Νίκος Παναγιωτόπουλος

Ο κ. Βενιζέλος δεν αντέχει την πίεση και σε κρίσιμες στιγμές νιώθει αδιαθεσία…

Δεν είναι λίγες οι φορές που μια αδιαθεσία τον κρατάει στην ασφάλεια του σπιτιού, πριν την απομάκρυνση Παπανδρέου από την κυβέρνηση ή πριν από μια περιοδεία στην Κρήτη ή πριν από μια κρίσιμη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ή πριν από μια κρίσιμη διαπραγμάτευση για το μέλλον της χώρας.         

Ο Βενιζέλος συμμετείχε ως πανίσχυρος αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση Παπαδήμου και κατηγορούσε σε καθημερινή βάση τον Αντώνη Σαμαρά και τη Νέα Δημοκρατία ότι λειτουργούσαν ως συμπολιτευόμενη αντιπολίτευση και αντιπολιτευόμενη συμπολίτευση.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προφανέστατα αγχωμένος από την ασταμάτητη δημοσκοπική κατρακύλα του κόμματος του αλλά και την αμφισβήτηση που δέχεται από τους βουλευτές και τα στελέχη του επιχειρεί με «πονηριές» να κερδίσει χρόνο, δεν είναι λίγες φορές  που φάσκει και αντιφάσκει ανάλογα με τις ανάγκες της στιγμής.

Δείχνει ότι περισσότερο τον ενδιαφέρει η προσωπική του πορεία και πολύ λιγότερο όλα τα άλλα… Αλλάζει θέσεις σαν τα πουκάμισα, ανάλογα με τις συγκυρίες.

Γελιέται αν νομίζει πώς η τακτική του αυτή δεν γίνεται αντιληπτή από τον κόσμο.

Ο κ. Βενιζέλος από το κρεβάτι του πόνου έδωσε εντολή να δημοσιοποιηθεί non paper με τις κόκκινες γραμμές του ΠΑΣΟΚ και άλλες σημαντικές πρωτοβουλίες του για τη διαπραγμάτευση που κάνει όμως ο Σαμαράς. Και όλα αυτά μετά την αφωνία μιας ημέρας και στο παραπέντε της συνάντησης του  Πρωθυπουργού με την Μέρκελ.    

Πριν από δύο μέρες υποτίθεται πως θα ξεκαθάριζε το τοπίο μέσα και έξω από το κόμμα του σε μία κρίσιμη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ.

Ο Βαγγέλης Βενιζέλος μετά το «κάλεσμα» Τσίπρα προς τους «δυσαρεστημένους» του ΠΑΣΟΚ αντέδρασε οργισμένα και συγκάλεσε έκτακτη Κ.Ο. για να βάλει τα πράγματα στη θέση τους...

Η πτήση επιστροφής από την Κύπρο αν και δεν είχε αναταράξεις έφερε «ίλιγγο» στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ που τον ανάγκασε να παραμείνει σπίτι και να αναβάλει όλες τις υποχρεώσεις του με κυρίαρχη την «αντιμετώπιση» των βουλευτών του.

Και τώρα ετεροχρονισμένα και δύο ώρες πριν από την κρίσιμη συνάντηση του Πρωθυπουργού με την Άνγκελα Μέρκελ έρχεται μέσω e-mail να θέσει τις «κόκκινες γραμμές» του και να δηλώσει παρών σε μια διαπραγμάτευση όμως που εκ των πραγμάτων απουσιάζει.

Δεν παραλείπει μάλιστα να ενημερώσει πως έχει προχωρήσει σε επαφές με  το γερμανικό SPD που θα συμμετάσχει στη νέα κυβέρνηση Μέρκελ, «επαφές που έγιναν και πριν το ταξίδι του Πρωθυπουργού στο Βερολίνο και τη συνάντηση του με την κα Μέρκελ».

Στις σημαντικές «διαπραγματεύσεις» μάλιστα του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ περιλαμβάνεται και η «φιλική συνομιλία στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών με τον παλιό γνώριμο του Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ολι Ρεν».

Με «επαφές» σε terminal και «δεκανίκια» των ισχυρών, διαπραγματεύσεις πάντως δεν γίνονται...

Άστο Βαγγέλη, τη διαπραγμάτευση την κάνει ο Σαμαράς και αν αποτύχει θα του τραβήξεις πρώτος το χάλί... όπως έκανες με τον Γιώργο…