Το ξεκίνημα της δεκαετίας βρήκε την Ισπανία, το Βέλγιο και την Ουγγαρία να φιλοξενούν την ευρωπαϊκή προεδρία ανά εξάμηνο η κάθε χώρα με τις ηγεσίες τους να αποφασίζουν σε ένα κοινό λογότυπο με τα αρχικά της Ε.Ε. και της κάθε χώρας. 

Τον Ιούλιο του 2011 την Προεδρία ανέλαβε η Πολωνία και με το λογότυπό της (πολύχρωμα βέλη) προσπάθησε να συμβολίσει τη δυναμική, την θετική ενέργεια και την αλληλεγγύη στην Ευρώπη. 

Επόμενος σταθμός η Δανία. Ανέλαβε την προεδρία τον Ιανουάριο του 2012 ωστόσο είχε προκηρύξει τον διαγωνισμό για το λογότυπό της απο το 2009! 

Όπως ανέφερε ο δημιουργός συμβολίζει το 1 και το 2 που δημιουργούν το 12 που ανέλαβε την προεδρία η χώρα αλλά και το 1/2 που συμβολίζει το εξάμηνο, ενώ το κόκκινο και το λευκό  προέρχονται από τη σημαία της χώρας.

Ιούλιος του 2012 και την προεδρία αναλαμβάνει η Κύπρος με το γραφιστικό μέρος να αποτυπώνει ένα ιδιόμορφο καράβι που αναδεικνύει το νησιώτικο χαρακτήρα της Κύπρου και τη μακρά της παράδοση στη ναυτιλία. Συμβολίζει ωστόσο και τον δρόμο για μια καλύτερη Ευρώπη. 

Τον Ιανουάριο του 2013 την προεδρία αναλαμβάνει η Ιρλανδία ενώ το λογότυπο επιλέγει σε ανοιχτή ψηφοφορία το κοινό. Παρουσιάζει σε ενοποιημένη και αρμονική μορφή τέσσερα γράμματα "Ε" που αντιπροσωπεύουν τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα τέσσερα αυτά γράμματα συμβολίζουν επίσης τις τέσσερεις δεκαετίες από την προσχώρηση της Ιρλανδίας στην Ένωση. Τα κυκλικά περιγράμματα του λογότυπου αναφέρονται στην κυκλική μορφή της προεδρίας, ενώ η γενική παρουσίαση βασίζεται στην παραδοσιακή μορφή της κέλτικης τέχνης.

Και φτάνουμε στη Λιθουανία κάτοχο της προεδρίας έως τον Δεκέμβριο του 2013, οπότε και θα παραδώσει στην Ελλάδα. 

Το κοινό και μια πλειάδα απο επαγγελματίες γραφίστες συμμετείχαν στην επιλογή του λογοτυπου για την προεδρία της Λιθουανίας. Ο ανοιχτός διαγωνισμός αναγγέλθηκε το 2011 και τελικά επελέγη ένα από τα 600 σχέδια που υποβλήθηκαν. 

Ο κύκλος του λογότυπου της Λιθουανικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε. συμβολίζει την κοινότητα, τονίζοντας με τον τρόπο αυτόν ότι η Λιθουανία θα αποτελέσει έναν ευσυνείδητο διαμεσολαβητή που θα προσπαθήσει να συντονίσει τις διαφορετικές απόψεις ».

 

T.A