Υβριστικό χαρακτηρίζεται, σε ανακοίνωση του Γραφείου του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, σχόλιο δημοσιογράφου του MEGA, σχετικά με την πρόταση του πρώην πρωθυπουργού για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την έγκριση της δεύτερης προγραμματικής σύμβασης της χώρας με τους δανειστές.

Στην ανακοίνωση του Γραφείου του κ. Παπανδρέου αναφέρεται ότι οι σχολιαστές που υβρίζουν «ταυτίζονται συνειδητά ή ασυνείδητα - ας το αποφασίσουν οι ίδιοι - με όσους τότε ενήργησαν υπό το πρίσμα είτε των πολιτικών σκοπιμοτήτων τους, είτε των συμφερόντων που έπαιζαν τα ρέστα τους - και που πάντως δεν ταυτίζονταν με το δημόσιο συμφέρον, το συμφέρον της χώρας και του Ελληνικού λαού». 

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι: «Οι επιλογές και οι αποφάσεις μιας Κυβέρνησης και ενός Πρωθυπουργού δημοκρατικά εκλεγμένων, είναι προφανές ότι, υπόκεινται στην κριτική, όποια και αν είναι αυτή, των πολιτών, των δημοσιογράφων και των πάσης φύσεως σχολιαστών. Αυτό απαιτεί η Δημοκρατία.

Αντιθέτως, οι χυδαιολογίες και οι υβριστικοί χαρακτηρισμοί, όχι μόνο δεν εμπίπτουν στη σφαίρα των θεμιτών προσεγγίσεων, αλλά συνήθως υποκρύπτουν σκοπιμότητα εκ μέρους του εκφραστή τους. Οι αρχές αυτές, ισχύουν και για την επιλογή του Γιώργου Παπανδρέου να προχωρήσει σε δημοψήφισμα στα τέλη του 2011.

Επιλογή που εδραζόταν σε μια αυτονόητη αρχή της Δημοκρατίας, την άμεση έκφραση της βούλησης των πολιτών. Αναγκαία προϋπόθεση, η εμπιστοσύνη του ηγέτη προς τους πολίτες. Είναι προφανές ότι, αυτήν την αλήθεια επιχειρούν και σήμερα να συγκαλύψουν σχολιαστές που υβρίζουν».

Αφορμή για την ανακοίνωση του Γραφείου του πρώην πρωθυπουργού έδωσε σχολιασμός κατά τη διάρκεια του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του MEGA της πρότασης Παπανδρέου για δημοψήφισμα, με χαρακτηρισμούς όπως «αυτοκτονική» και «καταστροφική» για την Ελλάδα αλλά και ότι (σ.σ. η πρόταση) θα μπορούσε να οδηγήσει σε διάλυση την ευρωζώνη, ίσως και την ίδια της Ευρωπαϊκή Ένωση και, πάντως, σίγουρα την Ελλάδα εκτός ευρώ.