Ο.... ανιστόρητος καθώς φαίνεται βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Παναγιώταρος, προκάλεσε ποικίλα σχόλια στο Κοινοβούλιο όταν έπειτα από βαρύγδουπες δηλώσεις και εθνικιστικές κορώνες για την δημιουργία τζαμιού στην Αθήνα έκλεισε την ομιλία του με «την ρήση ενός μεγάλου Έλληνα» όπως είπε, «φωτιά και τσεκούρι στους προσκυνημένους» του «Κωνσταντίνου Κολοκοτρώνη»!

Αν δεν είναι τραγική ειρωνεία το να υπερασπίζεσαι την απαγόρευση ανέγερσης τεμένους στην Αθήνα προάγοντας εθνικιστικές απόψεις επί του θέματος και την ίδια ώρα να κάνεις λάθος στο μικρό όνομα της ηγετικής μορφής της Επανάστασης του 1821, τότε τι είναι; 

Προς αποκατάσταση της... ιστορίας παραθέτουμε το απόσπασμα της επιστολής (και όχι ρήσης) όπου ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης ανέφερε για πρώτη φορά το «φωτιά και τσεκούρι».

Η επιστολή του Γέρου του Μοριά αποδεικνύει πως η απειλητική φράση που έχει πάρει μυθικές διαστάσεις στα χρόνια της νεότερης Ελλάδας, γράφτηκε για πρώτη φορά τέσσερα χρόνια νωρίτερα από όσο νομίζαμε.  Το συγκεκριμένο κείμενο συντάχθηκε από τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη στις 15 Ιουνίου 1822 και με αυτή τη φράση προσπάθησε να επιστρατεύσει τον κόσμο να βοηθήσει στην πολιορκία της Πάτρας. Την επιστολή αγόρασε πρόσφατα το Δημόσιο έπειτα από δημοπρασία.

Το κείμενο της επιστολής του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη:

«Εις Ελόγου Σας χωρία της Λιοδώρας, όλα από Ζάτουνα έως Ασπρα Οσπήτια. Ευθύς όπου λάβετε το παρόν μου να ακούσετε την φωνήν του γενναιοτάτου χιλιάρχου Δημητράκη Πλαπούτα, τον οποίον διορίζω με πληρεξουσιότητα να πάρη τα άρματα σας και όλοι μαζύ να ελθήτε το ογληγορώτερον κατά το χρέος σας.

Του έδωσα άδεια δια εκείνους από εσάς όπου δεν θελήσουν να θύση και να απολέση με φωτιά και τζεκούρι, οι δε λοιποί είσθε εις την αγάπην μου και κάμνετε το χρέος σας με προυθυμίαν, και ελπίζω ότι θ' ακολουθήσετε χωρίς δυσκολίας. Ακολουθήσατε λοιπόν καθώς σας γράφω και ακολουθήσατε τον Καπιτάν Δημητράκη να προφθάσετε το ογληγορώτερον. 15 Ιουνίου 1822, Σαραβάλι εκ της πολιορκίας Πατρών, Ο στρατηγός Θεόδωρος Κολοκοτρώνης».Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης».

ΑΝ. ΓΑΛ.