Η λειτουργία του φορολογικού συστήματος, καθώς και οι προτάσεις για γραμμική φορολόγηση (flat tax rate) περιέχονται μεταξύ άλλων σε μελέτη που πραγματοποίησε ο ΙΟΒΕ και που παρουσιάστηκε σήμερα.

Οι προτάσεις της έρευνας εκ πρώτης όψεως φαίνεται πως είναι πολύ ενδιαφέρουσες: Γίνεται λοιπόν λόγος για ένα σύστημα το οποίο προβλέπει βασικό συντελεστή 20% για όλα τα εισοδήματα, ανεξαρτήτως πηγής και προσώπου, ενώ προβλέπεται και ένας χαμηλότερος συντελεστής 10% για χαμηλούς μισθούς, συντάξεις και ενοίκια (με αφορολόγητο ποσό για μισθούς και συντάξεις).

Ως εδώ όλα καλά, αφού εφόσον υλοποιηθούν τα όσα υπάρχουν στη μελέτη θα μπορούσαν να ανακουφίσουν τα μεσαία και χαμηλά στρώματα που δυσκολεύονται αφάνταστα να αποπληρώσουν τις βεβαρημένες φορολογικές τους υποχρεώσεις.

Εδώ όμως είναι που αρχίζουν τα... οξύμωρα. Την έκθεση του ΙΟΒΕ παρουσίασε ο στενός συνεργάτης του υπουργού Οικονομικών Νίκος Καραβίτης, γνωστός και για τη...  δημιουργικότητα και η φαντασία που κατά καιρούς επιδεικνύει όταν πρόκειται για φορολογικές επιβαρύνσεις.

Είναι ο άνθρωπος που βρίσκεται πίσω από τον ενιαίο φόρο στα ακίνητα, ο οποίος παρά τις διάφορες εκδοχές του που είδαν το φως της δημοσιότητας αποτελεί ακόμα «κόκκινο» πανί για γαλάζιους και πράσινους βουλευτές.

Φαεινές ιδέες όπως η φορολόγηση στα αγροτεμάχια, ο οποία προκαλεί τη μήνιν του πληθυσμού της χώρας που ζει στην επαρχεία, και άλλα παρόμοια βρίσκονται στο στο ενεργητικό του συνεργάτη του κ. Στουρνάρα.

Σε αυτόν εξάλλου πιστώνονται δύο ιδέες που προκάλεσαν σάλο πέρυσι τέτοια εποχή, όταν ξεκινούσε την καριέρα του στο υπουργείο Οικονομικών:  Αφενός η επιβολή φόρου 150 ευρώ για κάθε σπίτι που νοικιάζεται και αφετέρου η αύξηση της φορολογίας των τόκων επί των καταθέσεων.

Και όμως... ο «δημιουργικός» τεχνοκράτης, βγαίνει και μιλάει για γραμμική φορολόγηση και άλλα ωραία, τη στιγμή που έχει συμβάλει στη συγγραφή μερικών εκ των πιο «φορομπηχτικών» νομοσχεδίων που έχει δει ποτέ η χώρα... Πόσα θέλετε για να μας τρελάνετε κύριε Καραβίτη;

ΠΑΝ.ΒΕΛ.

TAGS