Για ακόμη μία φορά το ΔΝΤ παραδέχθηκε το λάθος του για την Ελλάδα, δια στόματος Κριστίν Λαγκάρντ.

Οι πολλαπλασιαστές ήταν λάθος, είπε η γενική διευθύντρια του Ταμείου και μάλιστα όπως επεσήμανε ήταν «ζήτημα τιμής» να αναγνωριστεί το λάθος.

Είναι προφανές πως η Λαγκάρντ κοιτάει περισσότερο την υπόληψη του θεσμού για τον οποίο εργάζεται, για αυτό προχωράει και σε αυτή την παραδοχή. Γιατί κατά τα άλλα, η ζημιά έγινε και τη βιώνουμε όλοι μας.

Η διευθύντρια του ΔΝΤ ωστόσο, πάλι απέφυγε να μπει στην ουσία του θέματος, καθώς είπε ότι ήταν λανθασμένος ο συντελεστής, και εάν είχε διαπιστωθεί νωρίτερα, το ΔΝΤ δεν θα άλλαζε τις προτάσεις του ως προς τη συνταγή, αλλά ως προς το χρόνο εφαρμογής της.

Γιατί η λιτότητα  είναι λιτότητα, όπως και να εφαρμοστεί. Και αυτό το βίωσαν στο πετσί τους οι εκατοντάδες χιλιάδες Ελλήνων οι οποίοι υπομένουν τις πολιτικές – αποτέλεσμα των συστάσεων των τεχνοκρατών, για τους οποίους περισσότερη σημασία έχουν οι αριθμοί.

Κυρία Λαγκάρντ, τα mea culpa δεν τρώγονται. Όσες παραδοχές και να κάνετε, στο βαθμό που η πολιτική που επιβάλει το Ταμείο σε αγαστή συνεργασία με την ΕΕ και την ΕΚΤ (παρά τα κατά καιρούς καυγαδάκια), παραμένει η ίδια, τα λόγια χάνουν κάθε αξία.

ΠΑΝ.ΒΕΛ.