Κάποιος αν όχι σύσσωμος ο ελληνικός λαός δεν μπόρεσε να δεχτεί ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος μόλις εγκαταστάθηκε στο νέο του γραφείο στο υπουργείο Εξωτερικών «αποκαθήλωσε» τον πίνακα που απεικόνιζε το θωρηκτό Αβέρωφ να συνθλίβει τον τουρκικό στόλο στο Αιγαίο.

Στη θέση του τοποθέτησε έναν παλιό χάρτη των Βαλκανίων.

Να θυμίσουμε πως ο συγκεκριμένος πίνακας είχε ενοχλήσει έντονα τον... κύριο Νταβούτογλου την προηγούμενη φορά που είχε επισκεφθεί το Ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών επί υπουργίας Δ. Αβραμόπουλου.

Ο Έλληνας όμως είναι πολυμήχανος.

Με το φτωχό μας μυαλό σκεφτόμαστε ότι ο νυν υπουργός Εθνικής Άμυνας μπορεί τελικά να μην επέλεξε τυχαία την ημερομηνία της δοκιμής των πυραύλων S-300 στο Πεδίο Κρήτης.

Θέλησε η συγκεκριμένη βολή, που ήταν παγκοσμίου ενδιαφέροντος, να γίνει χτες, κι ας γνώριζε ότι θα υπήρχε βροχή και νέφωση που θα μείωναν κατά κάποιο τρόπο τη θεαματική δοκιμή του σύγχρονου αυτού οπλικού συστήματος. Ίσως να σκέφτονταν ότι η ώρα της βολής θα συνέπιπτε χρονικά με τη θερμή χειραψία που θα αντάλλαζαν ο Ευάγγελος Βενιζέλος με τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών.

Η Άγκυρα από το 1999 είχε απειλήσει την Κύπρο και κατ΄ επέκταση την Ελλάδα ότι αποτελεί casus belli η απόκτηση από την πλευρά μας των S-300.

Δεν ξέρουμε τι ήταν πιο εύπεπτο για τον Αχμέτ Νταβούτογλου: Να αντικρίσει ξανά τον πίνακα με το θωρηκτό Αβέρωφ ή να πληροφορείται από τους τούρκους Ακολούθους Άμυνας για την επιτυχή εκτόξευση και βολή των S-300;

Και δεν μας νοιάζει να μάθουμε.

Ποσώς μας ενδιαφέρει.

Ίσως να ενδιαφέρει τον κ. Βενιζέλο.

Γ.Κοκ.