Και ξαφνικά το Μαξίμου έμεινε χθες χωρίς κυβερνητικά αεροσκάφη.

Σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν, ήταν θέμα χρόνου να συμβεί αυτό.

Τυπικά διαθέτουμε τρία. Το ένα από αυτά πετάει για να καλύψει τις μετακινήσεις της κυβέρνησης, το άλλο βρίσκει το «χρονικό παράθυρο» να μπει για συντήρηση και το τρίτο είναι προς πώληση εδώ και χρόνια.

Και επειδή όλα τα μηχανήματα όσο καλά και συντηρημένα να είναι μπορεί κάποια στιγμή να παρουσιάσουν βλάβη, χρειάζεται να υπάρχει και τρίτο αν βέβαια υπάρχει η πολιτική βούληση το Μαξίμου να μην ξεμείνει ποτέ από κυβερνητικό αεροσκάφος. Το θέμα και εδώ είναι οικονομικό.

Σύμφωνα με το ΓΕΑ το δεύτερο κυβερνητικό αεροσκάφος χτες ήταν σε συντήρηση, το δεύτερο εν αναμονή της ετήσιας συντήρησής του και το τρίτο ως γνωστό παρουσίασε βλάβη.

Το ΓΕΑ βέβαια είχε σε εφεδρεία ένα C-130 για τέτοιες περιπτώσεις.

Ο πρωθυπουργός όμως αρνήθηκε να ταξιδέψει με αυτό.

Οι λόγοι πιθανότατα να είναι τρεις.

Ο πρώτος ήταν ότι το ταξίδι αυτό ήταν εξάωρο. Όποιος έχει ταξιδέψει με C-130 αντιλαμβάνεται πως τόσες πολλές ώρες πτήσης με τέτοιο αεροσκάφος δεν είναι και το πιο ξεκούραστο πράγμα.

Το συγκεκριμένο αεροσκάφος είναι στρατιωτικό έχει κατασκευαστεί για να ανταποκρίνεται σε άλλες ανάγκες και δεν προσφέρει βέβαια καμία είδους άνεση.

Κάτι που γίνεται πολύ έντονο όταν το ταξίδι είναι πολύωρο και ακολουθεί μετά και η επιστροφή με αυτό το αεροσκάφος.

Επίσης το C-130 δεν έχει την απομείωση των κραδασμών που έχει ένα Embraer.

Ο τρίτος λόγος είναι ότι το C-130 δεν διαθέτει τουαλέτα. Σε περίπτωση που χρειαστεί τοποθετείται στο μεταγωγικό αεροσκάφος μία χημική τουαλέτα που «καμουφλάρεται» με μία κουρτίνα.

Η εικόνα αυτή βέβαια δεν είναι ότι και το καλύτερο για αποστολές μη στρατιωτικές.

Γ.Κοκ.