Το λεκανοπέδιο για πολιτικούς και τους υπόλοιπους που γυρνούν γύρω απο τα κέντρα εξουσίας μοιάζει με μικρό δωμάτιο, με τέσσερις τοίχους που δεν μπορεί να δει κανείς μέσα απο αυτους και να καταλάβει τι γίνεται έξω απο τους τοίχους.

Μια βόλτα στην επαρχία ανοίγει τα ματιά σε κάθε περίπτωση.

Τα προβλήματα ειναι διαφορετικά όπως και οι συζητήσεις αλλα και οι αναζητήσεις.

Βρέθηκα στην Ηπειρο για τις γιορτές.

Άκουσα μύθους, γνώρισα πραγματικούς αγωνιστές της ζωής που ψάχνουν απο την κεντρική διοίκηση λίγα πραγματα γιατι έτσι κι αλλιώς έχουν μάθει να τα καταφέρνουν μόνοι τους, με τις δυνάμεις τους.

Άκουσα ιστορίες για ασθενείς που προσπαθούν στη μεθόριο να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα υγείας τους. Άκουσα για ανθρώπους που έτσι κι αλλιώς με ξύλα ζεσταίνονται όλα αυτά τα χρόνια. Όμως ξαφνικά φέτος τους πήραν στο κυνήγι τα δασαρχεία, την στιγμή που Αλβανοί μπαίνουν απο δύσβατα μονοπάτια, τα οποία το ελληνικό κράτος δεν μπορεί να επιτηρεί, κόβουν ξύλα απο τα ελληνικά δάση και τα πουλούν στην Ελλάδα στη συνέχεια. Παράνοια σε όλο της το μεγαλείο.

Βρέθηκα σε μια μεγάλη παρέα. Οι μύθοι έχουν την τιμητική τους με βασική συζήτηση το γιο του πρώην βασιλιά Νικόλαο.

Εκείνος παρέα με τη σύζυγο του βρέθηκαν πριν 2 μήνες στα χωριά της Ηπείρου. 

Η παρέα έβγαλε το συμπέρασμα «κάνει περιοδείες στη χώρα και ετοιμάζει το κομμα» είπε ένας απο την παρέα. Η συντριπτική πλειοψηφία συμφώνησε και υπήρξε και η παρέμβαση για τη σύζυγο «η τατιανα ειναι κούκλα, πανέμορφη απλή και ευγενική με όλους».

Και πάλι η παρέα συμφώνησε. «Θα τον ψηφίσω, τι κακό εχει κάνει αυτός στη χώρα; Χρυσαυγιτης εδώ πάνω δεν μπορώ να γίνω. Ο πατέρας μου δολοφονήθηκε απο τους φασιστες εγώ δεν μπορώ να πάω με τους φασιστες. Αυτοί που κυβερνάνε δεν ακούνε, τι να κάνω; Θα ψηφίσω Νικόλαο» είπε αποφασιστικά ο Κώστας.

Όποιο επιχείρημα και να χρησιμοποιήσεις προσπαθώντας να τους αλλάξεις γνώμη δεν ειναι αρκετό. Ο κόσμος δεν ακούει, δεν εχει διάθεση να υπερασπιστεί κανέναν, ακόμη και αν αυτός που καλείται να υπερασπιστεί του εχει κάνει πολλά καλά και προσωπικά αλλα και στην περιοχή του. Δεν αντέχουν άλλο οι πολίτες, έφτασαν στα όρια τους. Το πολιτικό προσωπικό της χώρας έφτιαξε πελάτες. Αν δεν ικανοποιήσεις τον πελάτη παει σε άλλο μαγαζί. Τα κόμματα χάνονται και οι πολίτες χρειάζονται νέο αφήγημα και ελπίδα.

Ο κόσμος ειναι σε διαρκή αναζήτησή πιεσμένος, μπερδεμένος, αγανακτισμένος χωρίς ελπίδα και ψάχνει απο κάπου να πιαστεί.

Ακόμη και απο το όμορφο ζεύγος της τέως βασιλικής οικογένειας.

Καλή χρονία και κάθε καλό.

O.A