Δεν πρόλαβε να κοπάσει ο «θόρυβος» από την σύλληψη του Μιχάλη Λιάπη για πλαστές πινακίδες και ο πρώην υπουργός είναι και πάλι στο μάτι του κυκλώνα, αυτή την φορά γιατί δημοσιεύματα θέλουν την οικογένειά του να χρησιμοποίησε κοινοτικά κονδύλια την περίοδο 1992-1993, προκειμένου να ανακαινίσει τη βίλα που έχει στο Μεγάλο Χωριό, στην Ευρυτανία.

Τα συγκεκριμένα κονδύλια προορίζονταν για τουριστικούς ξενώνες, ωστόσο κανένας τουρίστας δεν φιλοξενήθηκε ποτέ στο ακίνητο, όπως καταγγέλουν ιδιοκτήτες ξενώνων της περιοχής που έχουν λάβει μέρος στο ίδιο πρόγραμμα επιδότησης.

Σύμφωνα με το «Πρώτο Θέμα», η χρηματοδότηση για την μετατροπή της πολυτελούς οικίας εγκρίθηκε από την εταιρία «Ευρυτανία Α.Ε.». Σημειώνεται ότι από την εισαγγελία Καρπενησίου διώκονται για απιστία 18 μέλη του νομαρχιακού συμβουλίου της Ευρυτανίας, που υπηρετούσαν μέχρι τα τέλη του 2010, γιατί παρείχαν παρανόμως εγγύηση προκειμένου η συγκεκριμένη εταιρία να λάβει δάνειο ύψους 4,7 εκατ. ευρώ. 

Μεταξύ των διωχθέντων είναι και ο νυν βουλευτής της ΝΔ και πρώην νομάρχης Κώστας Κοντογιώργος, ο οποίος την περίοδο 1992-1993 ήταν διευθύνων σύμβουλος της «Ευρυτανία Α.Ε.». Τότε εγκρίθηκε από την εταιρία η κοινοτική χρηματοδότηση για την οικογένεια Λιάπη, με σκοπό την κατασκευή τουριστικών καταλυμάτων στο σπίτι που βρίσκεται στο Μεγάλο Χωριό. 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Μιχάλης Λιάπης φέρεται να χρησιμοποίησε τη θέση του ως υφυπουργός Εμπορίου και ενέταξε την πολυτελή οικία σε κοινοτικό πρόγραμμα για την προώθηση του αγροτουρισμού, με στόχο την κατασκευή τουριστικών καταλυμάτων. 

Το ποσό της επιχορήγησης άγγιζε τα 10 εκατ. δραχμές. Με τη μέθοδο αυτή ο Μιχάλης Λιάπης εξασφάλισε την πλήρη ανακαίνιση της πολυτελούς οικίας στην Ευρυτανία, η οποία του ανήκει κατά 50% όπως δηλώνει στο «πόθεν έσχες», ενώ σύμφωνα με την εφημερίδα το υπόλοιπο 50% ανήκει στον αδερφό του, Μάρκο Λιάπη.

Η αποκάλυψη του σκανδάλου αυτού έρχεται να προστεθεί στην προκλητική συμπεριφορά του πρώην υπουργού, που συνελήφθη να οδηγεί το πολυτελές τζιπ του με πλαστές πινακίδες, υπόθεση για την οποία καταδικάστηκε σε τέσσερα χρόνια φυλάκιση.

Μιλώντας στο «Πρώτο Θέμα», ο βουλευτής της ΝΔ, Κώστας Κοντογεώργος υποστήριξε πως «ο αδερφός του κ. Λιάπη, Μάρκος, είχε καταθέσει τον φάκελο στην επιτροπή αξιολογήσης για το ακίνητο στο Μεγάλο Χωριό. Τα μέλη της επιτροπής αφού αξιολόγησαν τον φάκελο, με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας, του δόθηκε η επιχορήγηση των 10.000.000 δραχμών».

Ωστόσο, ο κ. Κοντογεώργος δήλωσε άγνοια για το εάν τελικά το ακίνητο των αδερφών Λιάπη λειτούργησε ως ξενώνας, αφού όπως ισχυρίστηκε «ένα χρόνο αργότερα αποχώρησε από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Ευρυτανία Α.Ε».

Η απάντηση της θείας του πρώην υπουργού για το ακίνητο

Εν τω μεταξύ, τη δική της απάντηση για την υπόθεση έδωσε η σύζυγος του Δημητρίου Λιάπη, Βασιλική, θεία του Μιχάλη Λιάπη.

Συγκεκριμένα ο δικηγόρος παρ' Αρείω Πάγω κ. Παναγιώτης Γεωργακόπουλος σε ανακοίνωσή του αναφέρει τα εξής:

«Εκπροσωπώντας την Βασιλική, σύζυγο Δημητρίου Λιάπη, και επί έτη δικηγόρος της, κατ'εντολήν της έχω να σημειώσω τα εξής:

-Η κυρία Λιάπη ήταν η μόνη και αποκλειστική δικαιούχος της επιδότησης. Ουδείς άλλος. Σημειωτέον ότι αυτή η επιδότηση ήταν ένα μικρό μόνο ποσοστό από το σύνολο της δαπάνης για την ανακαίνιση της πατρικής οικίας του συζύγου της.

-Ήταν η μόνη και αποκλειστική υπεύθυνη για την εμπορική εκμετάλλευση των προς ενοικίαση δωματίων, διατηρώντας νομίμως όλα τα απαραίτητα παραστατικά που εκδίδονταν στο όνομά της (βιβλία, πελατολόγιο, αποδείξεις κλπ). Ουδείς άλλος.

-Την εμπορική αυτή δραστηριότητα τερμάτησε αργότερα, λόγω θανάτου του συζύγου της. Προσφάτως μάλιστα προέβη και σε περαίωση των οικονομικών εκκρεμοτήτων της επιχειρήσης ως η μόνη και αποκλειστική υπεύθυνη. Ουδείς άλλος.

-Μετά το πέρας της εμπορικής αυτής δραστηριότητας, ούσα άκληρη, μεταβίβασε το ποσοστό της ιδιοκτησίας της, στον εκ του συζύγου της ανηψιό.

Πάσα άλλη ανάμειξη συγγενικών της προσώπων είναι όχι μόνο αβάσιμη αλλά και κακόβουλη».