Γράφει ο Νίκος Παναγιωτόπουλος

Χρόνια Πολλά κύριε Στουρνάρα... με περισσότερη μνήμη και αυτοκριτική. Και επειδή δεν λειτουργούν όλοι προστατευτικά- να μοντάρουν φωτογραφίες για να μην συνυπάρχετε με τον Κάντα- οι ευχές θα είναι ρεαλιστικές ώστε να τονώσουν λίγο τη μνήμη σας και να σας προσγειώσουν στην ελληνική πραγματικότητα που αγνοείται επιδεικτικά με «πλεόνασμα» υποκρισίας.          

Ο αξιόπιστος και ρεαλιστής κ. Στουρνάρας ήταν αυτός που χαρακτήριζε «χρυσή περίοδο» την πενταετία του Χρηματιστηρίου, της Siemens, των Ιμίων και της μίζας των εξοπλιστικών.

Πάντα με εγκωμιαστικά σχόλια για την περίοδο διακυβέρνησης Σημίτη, αλλά ποτέ κριτική.

Αυτός ήταν που χαρακτήριζε την πενταετία από το 1995 ως το 2000 ως «χρυσή περίοδο» για την ελληνική οικονομία, διευκρινίζοντας πως τότε «η χώρα είχε πρωτογενές πλεόνασμα και ήταν στην κορυφή του κύματος».

Ο κ. Στουρνάρας δεν μίλησε ποτέ ή ξέχασε πόσα έγιναν εκείνη την περίοδο. Ήταν η εποχή της μίζας και της γιγάντωσης της διαπλοκής. Η πολιτική εξουσία εκχωρήθηκε στους εγχώριους νταβατζήδες…     

Αυτοί, λοιπόν, που έχουν τεράστιο μερίδιο ευθύνης για τη σημερινή κατάσταση της χώρας, εμφανίζονται ως τιμητές και σωτήρες... 

Είναι γνωστά τα περιβόητα Swaps με την GoldmanSachs, σήμερα αποκαλύπτονται και επιβεβαιώνονται τα όσα υποστήριζαν κάποιοι για το μέγεθος της διαφθοράς.

Μάλιστα εκείνη την εποχή ο τότε αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Καραμανλής είχε στείλει επιστολή στον κ. Σήμιτη για τα φαινόμενα της διαφθοράς για να εισπράξει την αδιαφορία του τελευταίου… και τη σφοδρή επίθεση των ΜΜΕ.      

Όλα πήγαν τέλεια την πενταετία 1995 – 2000 κύριε Στουρνάρα;

Αλήθεια κ. υπουργέ τι έχετε να πείτε, σήμερα,  για τα εξοπλιστικά προγράμματα που υπεγράφησαν εκείνη την περίοδο;

Τι έχετε να πείτε για τα περίφημα ΚΥΣΕΑ με τον Άκη Τσοχατζόπουλο όπου υπεγράφησαν οι συμβάσεις για τα υποβρύχια;

Κύριε Στουρνάρα θυμάστε το: «Όλα για τον Σοσιαλισμό» που φώναζε το 1999 ο κ. Παπαντωνίου; Μήπως η μνήμη σας ξεκινά από το 2004 και μετά;

Όμως οι προκλήσεις του συνεχίζονται, με τις απαντήσεις που δίνει στο ερωτηματολόγιο της Επιτροπής Οικονομικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο πλαίσιο της έρευνας για την  Τρόικα. Ο κ. Στουρνάρας που θεωρεί ότι απευθύνεται σε λωτοφάγους, αναφέρει:

«Η Ελληνική Κυβέρνηση στα μέσα του 2009 πρότεινε μια σειρά από δημοσιονομικά μέτρα μείωσης του ελλείμματος. Όμως οι πρόωρες εκλογές τον Οκτώβριο του 2009 διέκοψαν την εφαρμογή των μέτρων εκείνων. Στις 21 Οκτωβρίου 2009 διαπιστώθηκε ότι το έλλειμμα για το 2009 θα ανερχόταν σε 12,5% του ΑΕΠ. Ήταν επομένως εμφανές ότι η κατάσταση δεν ήταν βιώσιμη και ότι ήταν αναγκαία η άμεση λήψη δραστικών μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης».

Ο κ. Στουρνάρας ξέχασε να αναφέρει τις αρνήσεις του Παπανδρέου και του ΠΑΣΟΚ να συμφωνήσουν σε ένα πλαίσιο μέτρων, ενώ ζητούσε εκλογές και απειλούσε να τις επιβάλλει με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Επίσης κάνει ένα άλμα από το «λεφτά υπάρχουν» και τις παροχές τους πρώτους μήνες διακυβέρνησης Παπανδρέου για να φτάσει στο έλλειμμα που δημιουργήθηκε με μεταβιβάσεις πληρωμών προηγούμενων ετών.

Αλήθεια κύριε Στουρνάρα πόσα δις από τα «χρυσά συμβόλαια» των εξοπλιστικών προγραμμάτων την εποχής Σημίτη  «μεταφέρθηκαν» να πληρωθούν το 2006 και μετά;

Πόσα δισ. χρέους «μεταφέρθηκαν» για να σκάσουν μετά το 2004;

Η Ελλάδα «ζει» στην παγωνιά των μνημονίων τα τέσσερα τελευταία χρόνια. Με άθλιες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες οι οποίες χρόνια είχαν να συμβούν.

Η χώρα βρίσκεται σε καθεστώς απόλυτης φτώχειας για ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού το οποίο δεν έχει ούτε τα βασικά για να ζεσταθεί. Δεν έχει να πληρώσει για θέρμανση, ούτε καν για ξύλα προκειμένου υποτυπωδώς να επιβιώσει!

Στην Ελλάδα του 2014, οι άστεγοι και οι άνεργοι αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο.

Αντί να έχουμε ένα οργανωμένο σχέδιο για το σφοδρό κύμα φτωχοποίησης που πλήττει και εξαθλιώνει οριζόντια τα κοινωνικά στρώματα, έχουμε αδιάφορους λογιστές που με αριθμούς προσπαθούν να «ζεστάνουν» την καρέκλα τους.

Ο κύριος Στουρνάρας δεν μιλά για κάτι άλλο εκτός από θυσίες και αριθμούς δημοσιονομικής προσαρμογής. Ενδιαφέρεται για τα λεφτά των δανειστών και έχει ξεχάσει ότι μια χώρα δεν έχει μόνο δημοσιονομικά μεγέθη που «φτιάχνονται» αλλά ανθρώπους με τεράστια προβλήματα.

Ας αφήσει για λίγο τις δημόσιες σχέσεις με τους «Ιαβέρηδες» της Ευρώπης και τα γεράκια των αγορών κι ας ασχοληθεί με τους ανθρώπους, με τους άνεργους, τους φτωχούς και τους αξιοπρεπείς Έλληνες που βιώνουν τη δυστυχία χωρίς καμία αντίδραση!

Χρόνια πολλά κύριε Στουρνάρα, και μην ανησυχείτε δεν ενδιαφέρεται κανείς να σας «φάει», γιατί πολύ απλά δεν «τρώγεστε» με την οικονομική πολιτική που ακολουθείτε...