current views are: 1

8 Ιανουαρίου 2014
Δημοσίευση09:52

Υψηλές προσδοκίες με low budget για την προεδρία

«Λιτή αλλά ουσιαστική, πολιτική και παραγωγική» έχει σχεδιάσει η κυβέρνηση την Ελληνική Προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Δημοσίευση 09:52’
αρθρο-newpost

«Λιτή αλλά ουσιαστική, πολιτική και παραγωγική» έχει σχεδιάσει η κυβέρνηση την Ελληνική Προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 

«Λιτή αλλά ουσιαστική, πολιτική και παραγωγική» έχει σχεδιάσει η κυβέρνηση την Ελληνική Προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το στοίχημα που θα πρέπει να κερδίσει η χώρα μας, μέσα στους επόμενους έξι μήνες που θα έχει στα χέρια της τα ηνία της Ευρώπης, κινείται στη λογική του χαμηλού κόστους, πλην όμως της επιτυχούς επίτευξης των στόχων που έχει θέσει.

Στο πλαίσιο αυτό, το budget της πέμπτης Προεδρίας που αναλαμβάνει η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν θα ξεπεράσει τα 50 εκ. ευρώ, ενώ η διαχείριση του προϋπολογισμού θα γίνεται τόσο με προληπτικό, όσο και με εκ των υστέρων έλεγχο όλων των πράξεων. 

Συγκριτικά, ο προϋπολογισμός για την Λιθουανική Προεδρία που προηγήθηκε της χώρας μας στο τιμόνι της Ευρώπης, ανήλθε στα 57,9 εκ. ευρώ, ενώ της Ιρλανδικής που παρέδωσε τη σκυτάλη στη Λιθουανία και της Κυπριακής νωρίτερα, στα 60 – 80 εκ. (με 200 – 250 υπαλλήλους). 

Στην Ελλάδα, το προσωπικό που θα εργαστεί αυτό το εξάμηνο για τις ανάγκες τις Προεδρίας, είναι κυρίως αποσπασμένο από τον δημόσιο τομέα, με χρόνο λήξης της απόσπασης, τον Ιούλιο, ενώ το γραφείο της Προεδρίας στο ΥΠΕΞ αριθμεί 19 άτομα.
Παράλληλα με εξάμηνες συμβάσεις έργου προσλαμβάνονται μέσω ΑΣΕΠ εννέα άτομα, 65 οδηγοί έχουν αποσπαστεί από τα υπουργεία Δημόσιας Τάξης και Εθνικής Άμυνας για τις μετακινήσεις των ξένων αντιπροσωπειών, ενώ απεσπασμένοι θα είναι και οι συνοδοί τους. Η μικρότερη δυνατή αύξηση προσωπικού, έγινε και στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία που εδρεύει στις Βρυξέλλες, η οποία αριθμεί 150 άτομα. 

Οι περισσότερες από τις 120 συναντήσεις που θα πραγματοποιηθούν στην Αθήνα, θα φιλοξενηθούν στο Ζάππειο Μέγαρο, όπου οι υποδομές έχουν αναβαθμιστεί, ενώ εκεί θα λειτουργεί και το πλήρως εξοπλισμένο Κέντρο Τύπου.  

Τα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης μάλιστα έχουν στη διάθεσή τους, γραφείο Πληροφοριών, γραφείο Διαπιστεύσεων, αίθουσα εργασίας 160 θέσεων, δώδεκα θαλάμους Ραδιοφώνου και Τηλεόρασης, τρεις αίθουσες συνεντεύξεων 25-30 ατόμων και Master control room, όπου το κόστος της τοποθέτησης των οπτικών ινών και της ασύρματης μεταφοράς οπτικοακουστικού σήματος ανέλαβε η Δημόσια Τηλεόραση. 

Γενικότερα, μέρος του απαιτούμενου εξοπλισμού για την κάλυψη των αναγκών της Προεδρίας (π.χ. αυτοκίνητα), προσφέρθηκε από εταιρίες μέσω του θεσμού της χορηγίας, ενώ με την ελάχιστη δυνατή δαπάνη, έγινε και το logo της Ελληνικής Προεδρίας, το ιστιοφόρο με τα ανοιχτά πανιά που σχηματίζεται από τα αρχικά της Ε.Ε.  

Το υπουργείο Εξωτερικών μάλιστα είχε απευθυνθεί σε διάφορες εταιρείες για να κάνουν σχετικές προτάσεις και καταλληλότερη επιλογή, σε σχέση με το προφίλ και τους στόχους της Ελληνικής Προεδρίας, θεωρήθηκε αυτή της Beetroot, μιας ελληνικής εταιρίας νέων δημιουργών.  

Το ύψος της σύμβασης ανήλθε σε 10.000 ευρώ για όλη την οπτική και λεκτική ταυτότητα της Προεδρίας (δημιουργικό ιστοσελίδας, banners, λογότυπο, διαδικτυακές εφαρμογές, έντυπες εφαρμογές κ.α.), που είναι το χαμηλότερο ποσό που έχει δοθεί ποτέ από Προεδρία για ένα τέτοιο έργο. 

Εδώ και ένα μήνα περίπου λειτουργεί και ο λογαριασμός της Ελληνικής Προεδρίας στο twitter, ενώ σε πλήρη διαφάνεια θα αναρτώνται όλες οι δαπάνες στην επίσημη ιστοσελίδα, gr2014.eu, το στήσιμο και τη διαχείριση της οποίας έχει αναλάβει η Γενική Γραμματεία Επικοινωνιών. 

Στόχος της κυβέρνησης είναι στο τέλος του εξαμήνου να υπάρξουν και επιστροφές από τον προϋπολογισμό, που είναι ήδη ο χαμηλότερος όλων των τελευταίων Προεδριών. Στις εξ ορισμού δαπάνες για μια τέτοια διοργάνωση περιλαμβάνονται, το κονδύλι των διαπιστεύσεων που έχει να κάνει με θέματα ασφαλείας, αλλά και οι αυξημένες ανάγκες μετακινήσεων στελεχών όλων των υπουργείων προς τις Βρυξέλλες, το Στρασβούργο και άλλες πόλεις των χωρών-μελών, καθώς στη διαδικασία λήψης αποφάσεων απαιτείται συχνά και η σύμφωνη γνώμη του Ευρωκοινοβουλίου.

Πάνος Ρασσιάς


σχετικα αρθρα