Ο Γιώργος Παπανδρέου, αμετανόητος και προκλητικός επιμένει να υπερασπίζεται τους χειρισμούς της κυβέρνησής του στις πιο κρίσιμες για την Ελλάδα στιγμές της σύγχρονης ιστορίας της. 

Με διαρροές μέσω συνεργατών – πως θα μπορούσε να κάνει διαφορετικά άλλωστε- φτάνει στο σημείο να... δικαιώσει τον Όλι Ρεν, ο οποίος χτες ούτε λίγο ούτε πολύ παραδέχθηκε  ότι οι Ευρωπαίοι δεν προχώρησαν σε «κούρεμα» του χρέους για να μη μεταδοθεί η κρίση και στις χώρες τους! 

Με άλλα λόγια, παραδέχθηκε ο Όλι Ρεν ότι για ακόμη μία φορά ότι γίναμε η Ιφιγένεια της ευρωζώνης για να θωρακιστούν οι χώρες που λάμβαναν ΑΑΑ από τους οίκους αξιολόγησης! 

Και αντί ο κ. Παπανδρέου να εκμεταλλευθεί την τεράστια ευκαιρία που είχε παρουσιαστεί τότε στη χώρα, εν μέσω αναταραχής και να διαπραγματευτεί με το «πιστόλι στο τραπέζι», όπως ο ίδιος δήλωνε, ώστε να πετύχει τους καλύτερους δυνατούς όρους, τελικά προτίμησε να στραφεί κατά της κοινωνίας και να αποδεχθεί δίχως ιδιαίτερη συζήτηση τη συμφωνία που επέβαλε σκληρή λιτότητα, με τα γνωστά σε όλους μας αποτελέσματα. 

Μας λέει ο πρώην πρωθυπουργός μέσω των συνεργατών του πως «η αναδιάρθρωση του χρέους, την οποία είχε θέσει προς συζήτηση από την πρώτη στιγμή η τότε Ελληνική κυβέρνηση, απέρριπτε η ΕΕ και η ΕΚΤ».

Άλλα όμως έλεγε ο κ. Παπανδρέου στις συνεντεύξεις που έδινε εκείνο τον καιρό σε διάφορα μέσα ενημέρωσης, όταν και απέρριπτε μετ' επιτάσεως αυτό το ενδεχόμενο, κάνοντας μάλιστα λόγο για «καταστροφή» (Le Figaro,  16/11/2010), για «σενάρια από αυτούς που δεν θέλουν την επιτυχία μας» (Real News, 31/10/2010), και άλλα συναφή. 

Το εάν διαπραγματεύτηκε πραγματικά ο τότε πρωθυπουργός και τα περιθώρια ελιγμών είχε μπορεί να φανεί από τα όσα φέρεται να είπε προσφάτως η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, που όπως φάνηκε έτρεμε ένα ενδεχόμενο εξόδου της χώρας από το ευρώ, σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις ναυαγούσαν: 

«Συζητήσαμε προκειμένου να μάθουμε εάν η Ελλάδα θα έπρεπε να φύγει από τη ζώνη του ευρώ και πιστεύω πως εάν αυτό είχε συμβεί, θα έπρεπε όλοι μας να εγκαταλείψουμε τη νομισματική ένωση σε μεταγενέστερο χρόνο» ανέφερε χαρακτηριστικά, σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα Le Monde

Τώρα το πως το «πιστόλι στο τραπέζι», έγινε με «κατεβασμένα τα χέρια», είναι μία άλλη υπόθεση...

ΠΑΝ.ΒΕΛ.