current views are: 1

22 Ιανουαρίου 2014
Δημοσίευση05:30

Η, κατά Στρατούλην, οικονομική πολιτική για το πού θα βρει λεφτά ο ΣΥΡΙΖΑ

Όσοι ανησυχούν μπροστά στο ενδεχόμενο μίας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, από χθες έχουν ακόμη ένα λόγο.

Δημοσίευση 05:30’
αρθρο-newpost

Όσοι ανησυχούν μπροστά στο ενδεχόμενο μίας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, από χθες έχουν ακόμη ένα λόγο.

Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος  

Όσοι ανησυχούν μπροστά στο ενδεχόμενο μίας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, από χθες έχουν ακόμη ένα λόγο. Όσοι άκουσαν τον βουλευτή Β’ Αθήνας Δημήτρη Στρατούλη, στον ΣΚΑΪ, να περιγράφει την οικονομική πολιτική του κόμματος και, κυρίως, να απαντά ευθαρσώς στο ερώτημα για το «πού θα βρεθούν τα χρήματα», εφόσον το μνημόνιο καταγγελθεί, επιβεβαίωσαν ότι η Κουμουνδούρου απέχει χιλιόμετρα από τη συγκρότηση ενός αριστερού μεν αλλά εφικτού οικονομικού προγράμματος. 

Τι είπε ο κ. Στρατούλης, αφού πρώτα σημείωσε ότι αν και ο ίδιος διαφωνεί ο ΣΥΡΙΖΑ έχει λάβει την απόφαση να δώσει τη μάχη για τη σωτηρία της Ελλάδας εντός ευρώ; Περιέγραψε τους τέσσερις ακόλουθους άξονες (σ.σ. εντός εισαγωγικών τα ακριβή λόγια του κ. Στρατούλη):

–          Διαγραφή χρέους. «Χρήματα θα εξοικονομηθούν από τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, διότι ούτε το χρέος είναι βιώσιμο ούτε ο ελληνικός λαός μπορεί να το αποπληρώσει. Και εάν δεν υπάρξει διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, ούτε ανάπτυξη μπορεί να υπάρξει ούτε επενδύσεις μπορούν να γίνουν στη χώρα μας, είτε δημόσιες και κοινωνικές που εμείς θέλουμε κατά προτεραιότητα είτε ιδιωτικές. Ένα ποσοστό χρημάτων λοιπόν θα εξοικονομηθεί με τον τρόπο αυτό» 

–          Εθνικοποίηση των τραπεζών. «Ο δεύτερος τρόπος εξοικονόμησης χρημάτων θα είναι, όπως έχει πει ο ΣΥΡΙΖΑ, με δημόσια ιδιοκτησία και κοινωνικό έλεγχο του τραπεζικού συστήματος, ώστε να χρηματοδοτεί τις επενδύσεις και την ανάπτυξη και όχι τους διάφορους «κολλητούς» της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ή διάφορους επιχειρηματίες με θαλασσοδάνεια». Βέβαια, αν το μνημόνιο καταγγελθεί, το χρέος σβηστεί και οι τράπεζες εθνικοποιηθούν το πλέον πιθανό σενάριο είναι ότι οι καταθέσεις θα κάνουν φτερά, οπότε δεν θα μείνουν χρήματα… Αλλά αυτό είναι λεπτομέρεια 

–          Κατοχικό Δάνειο. «Ο τρίτος τρόπος θα είναι να διεκδικήσουμε ως αριστερή κυβέρνηση το κατοχικό δάνειο και τις επανορθώσεις από τη Γερμανία. Ήδη, το κόμμα της Αριστεράς στη Γερμανία κατέθεσε εχθές επερώτηση, η οποία θα συζητηθεί σε δεκαπέντε μέρες, και συμφωνεί με την άποψη του ΣΥΡΙΖΑ». Αυτό ανέφερε ο βουλευτής και πολύ σωστά. Ωστόσο, αφού θα έχουμε φεσώσει τους γερμανούς, διαγράφοντας το χρέος, μετά θα τους ζητήσουμε και το κατοχικό δάνειο; 

–          Πάταξη φοροδιαφυγής. Τέλος, έχουμε κάνει λόγο και για τη φορολογική πολιτική. Με άλλα λόγια, θα επιδιώξουμε να ελαφρύνουμε τα φτωχότερα στρώματα, να επιβαρύνουμε τους πραγματικά πλούσιους και, κυρίως, θα ελέγξουμε και θα φορολογήσουμε τις offshore εταιρείες με ταχύτερους ρυθμούς από ό,τι γίνεται σήμερα, καθώς και τους φοροφυγάδες που βρίσκονται στις διάφορες λίστες της ΤτΕ, της Λαγκάρντ και του Λουξεμβούργου. Δεν υπαινισσόμαστε ότι όλοι όσοι κατονομάζονται στις λίστες αυτές είναι φοροφυγάδες. Θα υπάρξει όμως διασταύρωση στοιχείων και, εφόσον διαπιστωθούν περιπτώσεις φοροδιαφυγής, αυτές θα φορολογηθούν».

Ουδείς μπορεί να διαφωνήσει σε αυτό. Ίσως, όμως, είναι και το μόνο…     


σχετικα αρθρα