Γράφει ο Ορέστης Αποστολόπουλος 

Η ομιλία του προσωρινού επικεφαλής των 58, καθηγητή Γιάννη Βούλγαρη είχε ως αποτέλεσμα να ξεσπάσει θύελλα σε ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ

Ο κος Βούλγαρης στην ομιλία του είπε επί λέξη «Η σημερινή συγκέντρωση γίνεται κάτω από ένα νέο όνομα, που σε λίγο θα έχει νέο σύμβολο, και που θέλει να έχει σύντομα πολλά νέα πρόσωπα. Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη. Η Παράταξη μπορεί να γίνει το κοινό σπίτι όλων μας. Όλων όσων λέμε ούτε ΝΔ ούτε ΣΥΡΙΖΑ. Όλων όσων αντιπαρατίθενται στην πολιτική της Δεξιάς , τη συντηρητική κουλτούρα, τον αυταρχισμό και τον νεοφιλελευθερισμό.» 

Αυτό σύμφωνα με στελέχη του ΠΑΣΟΚ ήραν το πρώτο φάουλ του κυρίου Βούλγαρη καθώς θεωρούν ότι δημιουργείται σύγχυση, παρά το γεγονός ότι έχει ξεκαθαριστεί πως όσοι συμμετάσχουν στο ευρωψηφοδέλτιο, ως κόμματα θα έχουν τα σύμβολα τους. Αποτέλεσμα των αναφορών του κυρίου Βούλγαρη ήταν να υπάρξουν δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι το ΠΑΣΟΚ διαλύεται. Αυτό προκάλεσε δυσφορία στην Χαριλάου Τρικούπη. 

Το δεύτερο σημείο που ενόχλησε τη Χαριλάου Τρικούπη είναι η αναφορά στον Μάρτιν Σουλτς. Στο ΠΑΣΟΚ θεωρούν ότι ο κος Βούλγαρης , προφανώς από λάθος λένε, ουσιαστικά οικειοποιήθηκε την εκδήλωση με τον κο Σουλτς που έχει ήδη προαναγγείλει ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Είπε ο κος Βούλγαρης για το θέμα «Μαζί στην Πρώτη Συνέλευση θα είναι ο υποψήφιος των ευρωπαίων σοσιαλιστών Μάρτιν Σουλτς και άλλοι επιφανείς εκπρόσωποι του ΕΣΚ. Θα σηματοδοτήσουμε έτσι την ιδεολογική ένταξη της Παράταξης στον χώρο της Ευρωπαϊκής ΚεντροΑριστεράς και τη συμμετοχή μας στον αγώνα για την ανατροπή της συντηρητικής κυριαρχίας στην ΕΕ.» Αποτέλεσμα ήταν πολλοί στη Χαριλάου Τρικούπη να γίνουν τούρμπο με αυτή την αναφορά οπότε επισήμως η Χαριλάου Τρικούπη κούνησε το δάχτυλο και στους 58 αλλά απάντησε και σε δημοσιεύματα περί διάλυσης του κόμματος με αυτή την ανακοίνωση:

«Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ μιλάει μόνο το ΠΑΣΟΚ. Πιστεύουμε στη δυναμική και την ανάγκη συσπείρωσης όλων των δυνάμεων της δημοκρατικής παράταξης.

Ισχύουν οι δηλώσεις του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ και η απόφαση της ΚΠΕ. Το ΠΑΣΟΚ σέβεται όλα τα πρόσωπα, όλες τις κινήσεις και τις δημιουργικές πρωτοβουλίες. Αξιώνει βεβαίως τον ίδιο σεβασμό όχι μόνο στην ιστορική του διαδρομή, αλλά και στον σημερινό του ρόλο για τη σταθερότητα της χώρας και την πορεία εξόδου από τη κρίση.»