Γράφει ο Νίκος Παναγιωτόπουλος 

Ο ισχυρός σεισμός της Κεφαλονιάς προκάλεσε τεράστιες ζημιές αλλά ευτυχώς δεν είχαμε ανθρώπινα θύματα, πολλοί βιάστηκαν να δηλώσουν ότι το νησί άντεξε, αυτό θα κριθεί τις επόμενες εβδομάδες και μήνες όταν επιστρέψει ξανά στους κανονικούς ρυθμούς. 

Οι «διακαναλικοί» σεισμολόγοι με ομοβροντία προβλέψεων -εκτιμήσεων διαγκωνίζονται ενώ οι σεισμόπληκτοι αγωνιούν. Φήμες, φόβος που γίνεται τρόμος  από τα σεισμολογικά «ήξεις - αφήξεις» που οδηγούν σε επικίνδυνες καταστάσεις. 

Σεισμοί γίνονται σε όλον τον κόσμο. Και μάλιστα πιο καταστροφικοί, στη χώρα μας παθαίνουμε ντελίριο για τις προβλέψεις. Δεν είναι καινούριο ότι, επίσης, σε ολόκληρο τον κόσμο οι επιστήμονες διαφωνούν για διάφορα θέματα αλλά πουθενά την ώρα της καταστροφής δεν έχουμε αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα. 

Πουθενά στον κόσμο δεν υπάρχουν τηλεοπτικά σεισμολογικά δελτία πρόβλεψης. Τι γίνεται; Μόνο στην Ελλάδα μπορούμε να προβλέψουμε τους σεισμούς; 

Η δικαιοσύνη θα παρέμβει για όσους ανεξέλεγκτα έχουν  μετατρέψει τα δελτία ειδήσεων σε εργαστήρια επιβεβαίωσης των θεωριών τους; Το αρμόδιο Υπουργείο θα τους μαζέψει ώστε να υπάρχει υπεύθυνη ενημέρωση; 

Μπορούν οι επιστήμονες σε ένα συνέδριο να παρουσιάσουν τις θεωρίες τους, να αμφισβητήσει ο ένας τον άλλον αλλά προς θεού, δεν μπορεί αυτό να συμβαίνει την ώρα της κρίσης.     

Οι άστεγοι είναι πολλοί, ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία μεγάλος και οι προβλέψεις ή οι θεωρίες δεν πρόκειται να δώσουν λύση, το μόνο που καταφέρνουν είναι να δημιουργούν πανικό και να αποπροσανατολίζουν. 

Η πολιτεία πρέπει να βάλει ένα τέλος σε αυτήν την τρέλα, με επίσημη ενημέρωση από τους αρμόδιους φορείς.     

Κάποιοι βέβαια μπορεί να θέλουν να κάνουν τις… δουλίτσες τους, όχι όμως στον… πόνο των σεισμοπαθών. Και αυτό, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις των υπεύθυνων τοπικών αρχόντων «να μην παίζετε με τον πόνο μας» και «να μην ωθείτε τον κόσμο σε ακραίες συμπεριφορές...».

Η δικαιοσύνη θα καλέσει όλους αυτούς που βγαίνουν και... προαναγγέλλουν «μεγάλο σεισμό μέχρι και 8 Ρίχτερ τις επόμενες μέρες; 

Αρμόδιος Υπουργός υπάρχει;  Επίσημη ενημέρωση υπάρχει;