Γράφει ο Νίκος Παναγιωτόπουλος  

Στο newpost.gr από την πρώτη στιγμή γράψαμε χωρίς περιστροφές για τους «διακαναλικούς» σεισμολόγους που διαγκωνίζονται στα τηλεοπτικά παράθυρα και για την ομοβροντία προβλέψεων -εκτιμήσεων την ώρα που οι σεισμοπαθείς αγωνιούν.  

Ζητήσαμε από τον αρμόδιο Υπουργό να τους μαζέψει ώστε να υπάρχει υπεύθυνη ενημέρωση. Τονίσαμε ότι η  πολιτεία πρέπει να βάλει ένα τέλος σε αυτήν την τρέλα, με επίσημη ενημέρωση από τους αρμόδιους φορείς. 

Στη χθεσινή σύσκεψη στο Μαξίμου ο πρωθυπουργός ζήτησε από τον υπουργό Υποδομών Μιχάλη Χρυσοχοΐδη να προβεί σε αυστηρή δήλωση -προειδοποίηση προς τους σεισμολόγους οι οποίοι με δηλώσεις τους δημιουργούν κλίμα τρόμου στους κατοίκους της Κεφαλονιάς και ανησυχία σε όλη την Ελλάδα.   

Ο κ. Χρυσοχοϊδης τους χαρακτήρισε «μετά σεισμόν, σεισμοπροφήτες», καλώντας τους να σωπάσουν και να επιστρέψουν στις δουλειές τους, επισημαίνοντας πως «η Κεφαλονιά είναι υπόθεση όλων». 

«Το πρόβλημα των Κεφαλλονιτών είναι πρόβλημα δικό μας. Χωρίς καμιά εκμετάλλευση και χωρίς κορόνες» είπε ο υπουργός και κατέληξε: «Τους καλώ –επαναλαμβάνω- όλους αυτούς να γυρίσουν στις δουλειές τους και να ασχοληθούν με ευθύνη, για ένα ζήτημα που αφορά τη φήμη της χώρας μας και αφορά και τη ζωή των ανθρώπων». 

Δεν ξέρω αν ο πρωθυπουργός ή συνεργάτες του διάβασαν όσα γράψαμε-λίγη σημασία έχει- το ουσιαστικό είναι πως δόθηκε ένα αυστηρό μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις

Ωστόσο ο Υπουργός έπρεπε από την πρώτη στιγμή να τους μαζέψει και μέσω του ΟΑΣΠ να υπάρχει επίσημη ενημέρωση από τους αρμόδιους φορείς. Αλήθεια όλο αυτό το…. οργανόγραμμα στελεχωμένο με επιστήμονες που ακριβώς βρίσκεται; 

Αλήθεια πόσοι σεισμολόγοι και γεωλόγοι που βγαίνουν στα τηλεπαράθυρα αμείβονται από την πολιτεία ή είναι σύμβουλοι σε διάφορες επιτροπές;  

Πόσοι σεισμολόγοι-ερευνητές επιδοτούνται και με πόσα κύριε Υπουργέ από κοινοτικά κονδύλια για να… τρομοκρατούν τους πολίτες καθημερινά; 

Πόσα κονδύλια έχουν δοθεί στο κυνήγι της πρόβλέψης και πόσα για πραγματική αντισεισμική προστασία;  

Η πολιτεία έκανε το πρώτο βήμα με μια αυστηρή προειδοποίηση, η δικαιοσύνη; Θα καλέσει κανένας εισαγγελέας όλους αυτούς τους «μετά σεισμόν, σεισμοπροφήτες» να παρουσιάσουν τεκμηριωμένα στοιχεία; Και όχι φυσικά προβλέψεις του τύπου θα κάνει έναν μεγάλο σεισμό τον επόμενο χρόνο από την Κέρκυρα μέχρι την Κρήτη!  

Τέλος η κυβέρνηση θα πρέπει να κουρέψει τα κονδύλια για τις θεωρίες… προβλέψεων και να διοχετεύσει περισσότερα για την ανακούφιση των πληγέντων στην Κεφαλονιά αλλά και για τον αντισεισμικό σχεδιασμό, τον έλεγχο κτιρίων και φυσικά για την  εκπαίδευση των πολιτών.