Γράφει ο Νίκος Παναγιωτόπουλος 

Η απόφαση του Πρωθυπουργού να εκλέγονται οι ευρωβουλευτές με σταυρό προτίμησης με την κατάργηση της λίστας, παρά τις επικρίσεις, αποτελεί ουσιαστική αλλαγή στη λειτουργία του πολιτικού συστήματος. Περισσότερο δημοκρατική και πέρα από λογικές παρέας και διορισμού «ευρωβουλευτών πολυτελείας»

Θα περίμενε κανείς από όλο το πολιτικό σύστημα και κυρίως από την Αριστερά να αγκαλιάσει και να στηρίξει αυτήν την απόφαση. Ναι, μπορεί να εμπεριέχει κομματική σκοπιμότητα, αλλά αυτό δεν αλλάζει την ουσία.

Είναι μία κίνηση που ανοίγει το δρόμο για μια επαναπροσέγγιση των κομμάτων με την κοινωνία. Μέχρι σήμερα μιλάγαμε για διορισμένους, κολλητούς και παρέες. Με την αλλαγή αυτή τα κόμματα, πρώτον  θα πρέπει να βρουν 42 άξιους υποψηφίους, που δεν είναι απαραίτητο να είναι κομματικά στελέχη και δεύτερον θα κριθούν από τη δυνατότητα τους να προσελκύσουν προσωπικότητες, καταξιωμένους επαγγελματίες και ανθρώπους που έχουν πουν κάτι στην κοινωνία.  

Παράλληλα ανοίγει ο δρόμος για νέα πρόσωπα καθώς μια υποψηφιότητα με ευρεία αποδοχή και…χιλιάδες σταυρούς βάζει σοβαρή υποψηφιότητα για να πρωταγωνιστήσει στην κεντρική πολιτική σκηνή ρίχνοντας στο «καναβάτσο» τους επαγγελματίες του είδους και τους γόνους…

Επίσης μια άλλη διάσταση αυτής της διαδικασίας είναι ότι τα τελευταία χρόνια, το Ευρωκοινοβούλιο ψήφισε μία σειρά σκληρών μέτρων, που διέπουν την καθημερινή ζωή των 450 εκατομμυρίων Ευρωπαίων πολιτών.  

Οι ευρωβουλευτές πολυτελείας-διορισμένοι θα αναγκαστούν να ασχοληθούν με την καθημερινότητα του πολίτη.  

Υπάρχουν πολλά σοβαρά ζητήματα που πρέπει να συζητηθούν στην προεκλογική περίοδο των ευρωεκλογών και όχι να σκεπαστούν από τις εντυπώσεις για το αν πέφτει ή όχι η κυβέρνηση. Το εμπόριο, η μετανάστευση, η οικονομική ένωση  και η διεύρυνση. Θα πρέπει να τεθεί ζήτημα και για τα εξωφρενικά επιδόματα και αποζημιώσεις που προβλέπονται για κάθε ευρωβουλευτή.  

Το θεσμικό-σοκ θα πρέπει να συνεχιστεί με τη μείωση του αριθμού των βουλευτών, την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας απευθείας από το λαό και αφού μπήκε σταυρός προτίμησης στο ευρωψηφοδέλτιο γιατί όχι και στο ψηφοδέλτιο επικρατείας!       

Τέλος κάποια στιγμή θα πρέπει ο δημόσιος διάλογος για το πολιτικό σύστημα και τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις να είναι ουσιαστικός και όχι παρελκυστικός. Να γίνει το διακύβευμα ενός διαλόγου ειλικρινούς και όχι προσχηματικού, ουσιαστικού και όχι εμβαλωματικού, αποφασιστικού και όχι παρελκυστικού. Δεν θέλω να πιστέψω ότι τα πολιτικά κόμματα δεν μπορούν να κάνουν έναν τέτοιο διάλογο, δεν μπορούν συνέχεια να κρύβονται πίσω από συνωμοσίες και άγονες κομματικές αντιπαραθέσεις. 

Το εδώ και δεκαετίες πολωτικό, προβλέψιμο και βαρετό κλίμα πολιτικής έντασης της εκάστοτε κυβέρνησης και αντιπολίτευσης γίνεται σε συνθήκες κρίσης ακραία πολωτικό και ακραία προσβλητικό προς την κοινή λογική. 

Για παράδειγμα αν έχω αποφασίσει να ψηφίσω ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μου αλλάξει γνώμη ο σταυρός προτίμησης στις ευρωεκλογές, εκτός αν αποκαλυφθεί κάτι που δεν γνωρίζω…