Γράφει ο Νίκος Παναγιωτόπουλος

Σε τοπίο κινούμενης άμμου εξελίσσονται οι διπλές κάλπες του Μαΐου. Οι λανθασμένες και πρόχειρες επιλογές προσώπων αλλά κυρίως στρατηγικών ανατρέπουν τα δεδομένα σε σχέση με την ισορροπία δυνάμεων που είχαμε μέχρι και πριν από δέκα μέρες. Η προβολή της φωτογραφίας της στιγμή από τις δημοσκοπήσεις έδειχνε τον ΣΥΡΙΖΑ να έχει καθαρό προβάδισμα και την Κουμουνδούρου να στοχεύει σε νίκη-ανατροπή της κυβέρνησης.

Από την άλλη πλευρά η ΝΔ και ο κυβερνητικός συνασπισμός προσπαθούσαν να βρουν τρόπο να αναχαιτίσουν τη δυναμική του Τσίπρα και να πετύχουν μια διαχειρίσιμη ήττα που θα τους έδινε το «ζωτικό» χρόνο να αντέξουν μέχρι την εκλογή του πρόεδρου της δημοκρατίας αλλά κυρίως να πάρουν το «αντίδωρο» για το χρέος από το Βερολίνο ώστε στις εθνικές εκλογές να παρουσιάσουν ένα νέο αφήγημα εξόδου από την κρίση.

Ο τρόπος και τα πρόσωπα που επέλεξαν τόσο η ΝΔ αλλά κυρίως ο ΣΥΡΙΖΑ δημιούργησαν την εντύπωση ότι τα κόμματα δεν άλλαξαν τακτικές παρά την κρίση και τις δραματικές επιπτώσεις στην κοινωνία.

Οι αντάρτες, λοιπόν, σε όλοι την Ελλάδα απειλούν να ραγίσουν το νέο δίπολο ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

Ένα πιθανό σενάριο είναι οι υποψήφιοι της Κουμουνδούρου σε μεγάλους δήμους και περιφέρειες να μην καταφέρουν να περάσουν στον δεύτερο γύρο, ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα ήταν εφιαλτικό για τον Αλέξη Τσίπρα που θα δεχόταν ένα βαρύ πλήγμα στην εικόνα του.

Το κόμμα που βρίσκεται στον προθάλαμο της εξουσίας αδυνατεί να περάσει τους υποψήφιους του στον δεύτερο γύρο; Η εσωκομματική αντιπολίτευση της αριστερής πλατφόρμας θα αισθανθεί δικαιωμένη και θα αμφισβητήσει της «ηγετικές» επιλογές του Αλέξη Τσίπρα.

Το ίδιο, όμως, μπορεί να συμβεί και με τη ΝΔ ωστόσο οι διαφορές και κάποιες λεπτομέρειες θα κρίνουν την ουσία. Οι περισσότεροι αντάρτες προέρχονται από το κυβερνών κόμμα αλλά και σε αυτή φάση υπάρχει το επιχείρημα των σκληρών αποφάσεων και της αντικειμενικής φθοράς. Ήδη έχει ξεκινήσει να διαχέεται το επιχείρημα ότι τα ποσοστά ανταρτών και επίσημων υποψηφίων που έχουν την ίδια κομματική προέλευση μπορούν να αθροιστούν και να συγκριθούν με αυτά της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως επιχείρημα ότι οι πολίτες δεν εμπιστεύονται τον Αλέξη Τσίπρα.

Το «μυστικό» των εντυπώσεων θα παιχτεί στο δεύτερο γύρο όπου προφανώς στις περιπτώσεις που περάσουν οι αντάρτες θα υποστηριχθούν και το ανάθεμα θα πέσει στους χαμένους που από προσωπικά λάθη δεν μπόρεσαν να συσπειρώσουν τη βάση.

Σε επίπεδο αυτόδιοικητικών επιλογών ο ΣΥΡΙΖΑ λειτούργησε σαν κόμμα του 4% χωρίς ουσιαστικές διευρύνσεις, φάνηκε ανέτοιμο να σχεδιάσει στρατηγική εκλογών και βαδίζει προς εκλογικό Βατερλό. Ακόμα και το κόμμα Πολύδωρα-Ζώη υπό προϋποθέσεις μπορεί να επανενταχθεί σε έναν συνασπισμό με βασικό κορμό τη ΝΔ. Ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ αδυνατεί να συνεννοηθεί ακόμα και με την υπόλοιπη αριστερά παρά μόνο με κάτι γραφικούς των ΑΝΕΛ.

Το σκορ σε περιφέρειες και δήμους μάλλον θα είναι απογοητευτικό για την Κουμουνδούρου η οποία επαναπαύτηκε στην είσπραξη δυσαρέσκειας από την αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική. Δεν κατάφερε να δείξει στην κοινωνία αξιόπιστα πρόσωπα που μπορούν να παλέψουν για την ανατροπή μιας πολιτικής που έχει τις ευλογίες του διεθνή παράγοντα αλλά κυρίως του Βερολίνου!

Οι αντιφατικές δηλώσεις Σταθάκη, Μηλιού, Δραγασάκη και Λαφαζάνη απομακρύνουν ακόμα περισσότερο το αντιμνημονιακό κομμάτι των ψηφοφόρων που δεν αυτόπροσδιορίζονται ως αριστεροί αλλά «φλέρταραν» με τον Αλέξη Τσίπρα.

Στις Ευρωεκλογές που είναι το κάλο χαρτί του ΣΥΡΙΖΑ ώστε να βγει το πολιτικό μήνυμα δυσαρέσκειας στην κυβέρνηση με την κατάργηση της λίστας δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για μεγάλες ανατροπές.

Η πρωτοβουλία Σαμαρά συσπειρώνει το ΠΑΣΟΚ και του δίνει τη δυνατότητα να πλαγιοκοπήσει τον ΣΥΡΙΖΑ με κατάλληλες υποψηφιότητες που θα δημιουργήσουν της προϋποθέσεις επιστροφής ψηφοφόρων που βρέθηκαν στην αγκαλιά του Τσίπρα.

Το ίδιο μπορεί να συμβεί και με τη ΝΔ υπό την προϋπόθεση ότι οι υποψήφιοι θα είναι καινούρια πρόσωπα που η κοινωνία θα θέλει να ψηφίσει και όχι να καταψηφίσει με κριτήριο τα όσα έχει υποστεί από τα μνημόνια.

Ο ρόλος του κομματικού μορφώματος Πολύδωρα-Ζώη θα είναι σημαντικός καθώς θα δημιουργήσει ανάχωμα στις διαρροές προς τη Χρυσή Αυγή με μελλοντική προοπτική συνεργασίας με τη ΝΔ σε ένα κεντροδεξίο σχήμα περισσότερο λαϊκό και με αλλαγή πολιτικής.

Σε όλα αυτά ο ΣΥΡΙΖΑ παρακολουθεί χωρίς απαντήσεις και μόνο με τη λογική του ώριμου φρούτου…που έχει διαχρονικά την υπογραφή του επικοινωνιολόγου Γιάννη Λούλη.

Στην Κουμουνδούρου δε έχουν αντιληφθεί ότι δεν υπάρχουν «ώριμα φρούτα» αλλά η απόλυτη ρευστότητα σε ένα οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον και μια κοινωνία που θέλει σταθερές και ξεκάθαρες απαντήσεις.

«Η σκάλα της επιτυχίας πρέπει να στηριχτεί πρώτα σε κάτι σταθερό προτού μπορέσεις να την ανέβεις». Βολταίρος