Γράφει ο Νίκος Παναγιωτόπουλος  

Τελικά η διαφθορά γεννήθηκε στο πουθενά και θέριεψε στο τίποτα... όλοι εξυγιαντές και αθώοι... Καθημερινά παρακολουθούμε πολιτικούς, δημοσιογράφους, δικηγόρους και καθηγητές που είχαν βουτήξει τα «μουστάκια» τους στο… μέλι να προσπαθούν να διαχύσουν την ευθύνη στην κοινωνία για να προστατέψουν τους…προστάτες τους!  

Στην Ελλάδα ποτέ δεν μάθαμε τις λεπτομέρειες των αμαρτωλών ιστοριών(siemens-MKO- ΔΝΤ-λίστα Λαγκάρντ-στημένοι ποδοσφαιρικοί αγώνες κλπ) όσο μάλιστα πιο μεγάλες είναι οι συζητήσεις που αυτές προκαλούν, τόσο ευκολότερα αυτές μπαίνουν στο αρχείο. Ποτέ δεν μάθαμε, πώς κάποιοι πολιτικοί έγιναν ζάπλουτοι; Ποτέ δεν εξακριβώθηκε η ροή του μαύρου πολιτικού χρήματος των μεγάλων έργων. Δεν αναζητήσαμε τις διαδρομές του χρήματος στη λίστα Λαγκάρντ. Ποτέ δεν φρόντισε κανείς να ερευνήσει τις παραμέτρους της διαχρονικής «Παράγκας» στο ποδόσφαιρο - μολονότι ακούμε τόσα χρόνια σε σειρά τηλεοπτικών εκπομπών διαιτητές να συζητάνε για το πόσα θα πάρουν και πώς ακριβώς θα τα μοιραστούν. Πότε δεν δόθηκαν πειστικές απαντήσεις για τον υπέρογκο δανεισμό των ΜΜΕ.  

Θα μπορούσε να ελπίσει κανείς πως, με αφορμή όλη αυτήν τη τραγική κατάσταση που έχει δημιουργήσει η οικονομική κρίση θα προχωρούσε βαθύτερα η κάθαρση στη χώρα. Όχι, ότι δεν έχουν γίνει βήματα για να είμαστε δίκαιοι…  Όμως είναι εξοργιστικό να πληροφορείται ο ελληνικός λαός ότι ενώ η χώρα είχε μπει στο μνημόνιο οι ροές χρημάτων προς τις «αμαρτωλές» ΜΚΟ συνεχιζόταν χωρίς διακοπή.      

Δυστυχώς ένα μεγάλο κομμάτι του πολιτικού και οικονομικού συστήματος που χρεοκόπησε τη χώρα δεν δείχνει έμπρακτη μεταμέλεια γι' αυτό το αίσχος που με τόση ανοχή και συνενοχή «κτίσθηκε» τα τελευταία χρόνια και γίνεται μεγάλη προσπάθεια να συγκαλυφθεί τεχνηέντως, έστω και με μερικές απώλειες.   

Και δεν θα εξαιρέσω τον εαυτό μας, τους δημοσιογράφους  που με τον ιησουιτισμό κάποιων, αλλά και της συντριπτικής πλειοψηφίας που «κάτι άκουσαν» αλλά... προτιμούσε βολικά να κάνει πως δεν ξέρει τίποτα και να διαφημίζει τις επιτυχίες και τις αποκαλύψεις, της «μαρίδας», όταν δίπλα περνούσαν οι καρχαρίες…   

Στην αρχή ρίχνουν κάποιους στη αρένα προς εξευμενισμό του πλήθους και στη συνέχεια δεν αλλάζει τίποτα και ξεκινάει η αναστήλωση της παράγκας.  Και μετά ζεις τον παραλογισμό να παρακολουθείς να χτίζονται νέες «παράγκες»… 

Μια ιστορία που επαναλαμβάνεται. Μετά τον θρίαμβο της εθνικής ομάδος ποδοσφαίρου στο Euro 2004, η πολιτεία υποσχέθηκε κάθαρση στα κυκλώματα της «παράγκας», σπάσιμο του αποστήματος των στημένων, εξυγίανση των οικονομικών των ποδοσφαιρικών ομάδων και πάταξη του χουλιγκανισμού… 

Την Κυριακή ξαναχτύπησαν τα «μαύρα κοράκια» με την πολιτεία σε πλήρη απάθεια να παρακολουθεί μέχρι να θρηνήσουμε νέα θύματα… Είχαν προηγηθεί οι αποκαλύψεις των στημένων από τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις που μάλλον δεν οδήγησε στο ξήλωμα των κυκλωμάτων.  

«Παράγκα» δεν υπάρχει μόνο στο ποδόσφαιρο, «παράγκες» υπάρχουν ή χτίζονται παντού…   

Ας παραμερίσουν μικροπολιτικές και μικροκομματικές σκοπιμότητες και επιτέλους να γκρεμίσουν τις παράγκες στην οικονομία, την πολιτική και τον αθλητισμό. 

Το σημαντικότερο, όμως, δεν είναι να γκρεμιστούν αλλά να μην ξαναχτιστούν. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να συμφωνήσουν σε ένα διαφανές θεσμικό  πλαίσιο, όλα τα πολιτικά κόμματα με την προϋπόθεση να αποποιηθούν των σκοπιμοτήτων. Ας διαφωνούν για το μνημόνιο, τα οικονομικά μέτρα αλλά ας συμφωνήσουν στην κάθαρση και στο γκρέμισμα της «παράγκας».   

Η ευθύνη ανήκει πρωτίστως στην κυβέρνηση, που δεν έχει παρά να εφαρμόσει τον νόμο με αυστηρότητα και ισοτιμία αλλά και να καλέσει την αντιπολίτευση σε μια συμφωνία για την πάταξη αυτών των φαινομένων χωρίς πολιτικές αντιπαραθέσεις για να βγουν όλα στο φως.