current views are: 1

27 Φεβρουαρίου 2014
Δημοσίευση05:23

Τα υδάτινα ρεύματα του… Θεοδωράκη

Oι ποταμοί γιοί του Ωκεανού και της Τηθύος, είναι τα υδάτινα ρεύματα που χαρακτηρίζονται απο μια σχετική συνέχεια και σταθερότητα τροφοδοσίας και με τομή κοίτης γενικά αρκετή ομαλή. 

Δημοσίευση 05:23’
αρθρο-newpost

Oι ποταμοί γιοί του Ωκεανού και της Τηθύος, είναι τα υδάτινα ρεύματα που χαρακτηρίζονται απο μια σχετική συνέχεια και σταθερότητα τροφοδοσίας και με τομή κοίτης γενικά αρκετή ομαλή. 

Γράφει ο Φαίδωνας Παλαιολόγος 

Oι ποταμοί γιοί του Ωκεανού και της Τηθύος, είναι τα υδάτινα ρεύματα που χαρακτηρίζονται απο μια σχετική συνέχεια και σταθερότητα τροφοδοσίας και με τομή κοίτης γενικά αρκετή ομαλή. Συνήθως αντιδιαστέλλεται απο τον χείμαρρο που έχει ανώμαλο και απότομο χαρακτήρα. 

“Το Ποτάμι” του νεοφυούς στη μάχιμη πολιτική δημοσιογράφου, ρεπόρτερ, κοινωνικού αναλυτή, ερμηνευτή των πόθων των απανταχού γειτονιών της Ελλάδας (όπως ο ίδιος λέει στην ανακοίνωσή του), μάλλον δεν ανταποκρίνεται στον παραπάνω ορισμό. Πολύ περισσότερο ούτε ως χείμαρρος.  

Ο κρης την καταγωγή νεόκοπος πολιτικός πλέον, παιδί της Σημιτικής παντοκρατορίας, αναθρεμένος στα σπάργανα του εκσυγχρονισμού, λαϊκού ή οχι είναι άλλης τάξης θέμα, αποφάσισε να εκτεθεί στις ευρωεκλογές, για να σώσει τη χώρα. Κοινώς αποφάσισε να σταματήσει να παίζει με τους φίλους του το παιχνίδι των αινιγμάτων όπως π.χ. “γεννιέται στο βουνό, πεθαίνει στο γυαλό, τι είναι” και να μας απασχολήσει με άλλου τύπου ερωτήματα. Οπως π.χ. πόσο χρόνος απαιτείται για να δημιουργηθεί “Το Ποτάμι”, ή ποιοί διέγνωσαν την αποτυχία της ΕΛΙΑΣ και γρήγορα-γρήγορα έστησαν τους νέους Πρωταγωνιστές, ή ποιοί υποστηρίζουν “Το Ποτάμι” αν αυτό δεν θέλουν να μετατραπεί σε ξεροπόταμο;

Αν πίσω απο “Το Ποτάμι”, όπως όλα δείχνουν κρύβεται η “παλιά παρέα του ελληνικού τύπου εκσυγχρονισμού” τότε κάποιοι ποντάρουν σε κουτσό άλογο. Ουδείς ξεχνά, όσο και αν σε αυτό τον τόπο η μνήμη είναι κοντή, τον σφικτό εναγκαλισμό του… ιδρυτή με τον μέντορά του Κ. Σημίτη, ή τις εκπομπές κοινωνικού περιεχομένου που απροκάλυπτα αναπαρήγαγαν την άποψη της δυνατής και εύρωστης ευρωπαϊκής Ελλάδας.

Ο Ευρυπίδης στη Μήδεια, για τον αρεσκόμενο σε “τσιτάτα” πρώην “Πρωταγωνιστή”, είχε γράψει ” ανω ποταμών, ιερόν χωρούσι πηγαίς”, σε απλά ελληνικά να κυλάει το ποτάμι προς το βουνό, και όχι προς τη θάλασσα, ή παροιμιακώς “ανω ποταμών”, κάτι που προφανώς ο πρωτοεμφανιζόμενος πολιτικός δείχνει να ξεχνά. Ο Σ. Θεοδωράκης δεν είναι ο “Ρομπέν των Δασών” που επιδιώκει να εμφανιστεί, δυστυχώς γι αυτόν είναι δημιούργημα ενός συστήματος που παίζει τα ρέστα του για να ανακόψει τη δυναμική ενός αριστερού κόμματος, του ΣΥΡΙΖΑ, και να δώσει χείρα βοηθείας στο σύστημα ώστε να βαπτίσει όπως άλλοτε οι καλόγεροι το κρέας σε ψάρι, την ήττα σε νίκη.

“Το Ποτάμι”, παρά τον εύηχο και γάργαρο τίτλο του, δυστυχώς όζει ενός κακοφορμισμένου παρελθόντος, το οποίο θέλει αλλά μάλλον δεν μπορεί να μετατραπεί σε καθαρό και αμόλυντο. Οι αμαρτίες δεν ξεπλένονται, εξάλλου η κολυμβήθρα του Σιλωάμ υπήρχε μόνο στις γραφές και αυτή όχι για όλους τους πιστούς. Ο Σ. Θεοδωράκης μάλλον θυμήθηκε την παροιμία που λέει “βρήκες καιρό αρμένιζε/καιρό μη περιμένεις/ γιατί ο καιρός τα πράγματα/ δεν ξέρεις πως τα φέρνει/” αλλά μάλλον ξέχασε την άλλη που λέει “ο φτωχός και το ποτάμι/στον ποσό του θε να πάει”. 


σχετικα αρθρα