Η ομιλία του Μάρτιν Σουλτς στη συνδιάσκεψη της Ελιάς συγκέντρωσε κολακευτικά σχόλια. Μάλιστα ο κος Σουλτς είπε μία φράση στα ελληνικά «έντεκα κρόνια ντήμαρχος» είπε , αναφερόμενος στην περίοδο της γερμανικής πόλης Βούρσελεν την περίοδο 1987-1998 που ήταν δήμαρχος.

Στην ομιλία του ο κος Σούλτς επιχείρησε να καταγράψει τις διαφορές της Δεξιάς με την Αριστερά...με την περιγραφή του να σκορπά άφθονο γέλιο ,αλλά και πολλά καταφατικά νοήματα.

Ξεκίνησε με την περιγραφή της Δεξιάς...

«Όταν η δεξιά κάνει διάσκεψη, οι συμμετέχοντες διαφωνούν για το 90% περίπου των θεμάτων και γίνονται τρομερές συγκρούσεις μέχρι τα τελευταία πέντε λεπτά. Τότε, σε αυτά τα τελευταία πέντε λεπτά, σηκώνει κάποιος το χέρι του, υψώνει τη φωνή του και λέει: "Κυρίες και κύριοι, σας παρακαλώ, εμείς είμαστε εναντίον της αριστεράς». Κι εκεί ενώνονται όλοι, γιατί είναι εναντίον της αριστεράς"».

Και αμέσως μετά μίλησε για την Αριστερά...

«Ενώ εμείς στην αριστερά, συμφωνούμε στο 90% των θεμάτων. Και τα τελευταία πέντε λεπτά σηκώνει κάποιος το χέρι του, υψώνει και τη φωνή του και λέει: "Δεν υπάρχει κάποιο θέμα στο οποίο να διαφωνούμε"; Και βεβαίως υπάρχει κάτι στο οποίο να διαφωνούμε. Και επ’ αυτού συζητάμε για πέντε ώρες. Και αυτό δημοσιεύεται τελικά και γίνεται γνωστό στον έξω κόσμο. Αυτή είναι η διαφορά ανάμεσα σε εκείνους και σε εμάς. Και γι’ αυτό συχνά αυτοί είναι πιο δυνατοί από εμάς».

Ο.Α.