Γράφει ο Παναγιώτης Βελισσάρης - Λυμπερίδης

Το αν μη τι άλλο ενδιαφέρον τηλεφώνημα που έκανε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας στον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, φαίνεται πως έχει αρκετές προεκτάσεις.

Πρώτον αντανακλά τον προβληματισμό που επικρατεί στην κυβέρνηση σχετικά με τη στάση που προτίθεται να κρατήσει ο κ. Παπανδρέου -αλλά και οι βουλευτές που επηρεάζει- στα κρίσιμα νομοσχέδια που αναμένεται να έρθουν τις επόμενες ημέρες στη βουλή και θα ενσωματώνουν τα όσα συμφωνήθηκαν με την τρόικα σε μία σειρά από ζητήματα, κυριότερο εκ των οποίων τη συμφωνία για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Υπενθυμίζεται πως ο πρώην πρωθυπουργός ενημερώθηκε για το περιεχόμενο της συμφωνίας, ενώ φέρεται να βολιδοσκοπήθηκε για τη στάση που θα κρατήσει. Η αίσθηση που αποκομίζει κανείς από το συγκεκριμένο τηλεφώνημα είναι ότι έστω και αναγκαστικά, ο κ. Παπανδρέου αναβαθμίζεται και γίνεται πλέον συνομιλητής σε ανώτατο επίπεδο, ειδικά όταν προκύπτουν ζητήματα τα οποία θα μπορούσαν να βάλουν εμπόδια στην απρόσκοπτη λειτουργία της κυβέρνησης.

Και αυτό το γεγονός αναδεικνύει τη δεύτερη προέκταση, η οποία είναι πολύ σοβαρότερη: Για ακόμη μία φορά, και με τον εμφατικότερο τρόπο γίνονται εμφανείς ορισμένες πραγματικότητες που έχουν διαμορφωθεί στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ τους τελευταίους μήνες.

Κατ' αρχάς φαίνεται πως ο Ευάγγελος Βενιζέλος δυσκολεύεται να επιβάλει την άποψή του στο πάλαι ποτέ κραταιό κίνημα και να διατηρήσει μία ενιαία στάση ενόψει και των δύσκολων ψηφοφοριών της Βουλής. Κυρίως όμως, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να ανακόψει τις διαλυτικές τάσεις που έρχονται στην επιφάνεια συχνά – πυκνά. Για αυτό εξάλλου ο κ. Στουρνάρας τον παρέκαμψε με αυτό τον – άκομψο η αλήθεια είναι τρόπο- και απευθύνθηκε άμεσα στον κ. Παπανδρέου.

Κατά δεύτερον, η εξέλιξη αυτή δείχνει πως το ΠΑΣΟΚ είναι πρακτικά δύο κόμματα σε... ένα. Οι «παπανδρεϊκοί» είναι ένα διακριτό ρεύμα, διατηρούν τις δυνάμεις τους, και επηρεάζουν καταστάσεις και αποφάσεις στη Χαριλάου Τρικούπη. Ειδικά δε εάν ο πρώην πρωθυπουργός αποφασίσει να μη στηρίξει τους εφαρμοστικούς νόμους, τότε όχι μόνο θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα για την κυβέρνηση, αλλά και το ίδιο το κόμμα θα απειληθεί με άμεση διάσπαση – κατ επέκταση με αφανισμό.

Μήπως τελικά ο Γιώργος Παπανδρέου κρατάει τις τύχες στου ΠΑΣΟΚ -και κατ' επέκταση της κυβέρνησης- στα χέρια του;