Ο Σταύρος Θεοδωράκης, με την επιστροφή του από την Κρήτη, έγραψε ένα άρθρο για τους ψαράδες της Σητείας και την περιπέτειά τους με τη γραφειοκρατία.

Αφού περιγράφει την ομίχλη στις Λασιθιώτικες κορφές, το στρωμένο τραπέζι με «αγριαγκινάρες ωμές με λεμόνι, ταραμοσαλάτα από φρέσκα αυγά ψαριών, ελιές κορωνέικες, μαύρο παξιμάδι και τσικουδιές», μπαίνει και στο... προκείμενο: το καινούργιο λιμάνι της Σητείας δεν έχει γλίστρα,

Όπως εξηγεί:

«Γλίστρα κατασκευάστηκε αλλά είχε λάθος κλίση με αποτέλεσμα τα μικρά σκάφη να δυσκολεύονται να μπουν στη θάλασσα και να χρειάζονται γερανό! Οι ψαράδες μετά από 2-3 ατυχήματα πήγαν στην Περιφέρεια και απαίτησαν να κατασκευαστεί μια νέα ράμπα. Η Περιφέρεια το δέχτηκε και συμφώνησε να εκταμιευθούν 21.000 ευρώ. Όμως… »

Συνεχίζει την περιγραφή του για την προσπάθειά τους να ξεπεράσουν τη χρονοβόρα διαδικασία υποβολής περιβαλλοντικής μελέτης «Οι υπηρεσίες το δέχτηκαν, το θέμα ξεμπλοκαρίστηκε και έτσι τώρα οι ψαράδες περιμένουν απλώς (;) την εκταμίευση του ποσού που τους υποσχέθηκε η Περιφέρεια. Η γραφειοκρατία δεν τους κατάπιε», καταλήγει.

Έχουν δίκιο τελικά οι ποιητές.

Φτάνει ένα ταξίδι στην Κρήτη, μια ματιά στην απέραντη θάλασσά της και μια ρακή με τους ανθρώπους της... για να ανακαλύψεις τον κόσμο

(Δικό μας !).

 

Ντ.Κ.