Χαλάει η σούπα;  Αναρωτιούνται κάποιοι μετά τις καταιγιστικές εξελίξεις στην υπόθεση Μπαλτάκου και την αποπομπή του από την κυβέρνηση. Χαλάει το κλίμα; Αυτό που είχε φτιάξει 24 ώρες πριν η κυβέρνηση με τις πανηγυρικές συνεδριάσεις του Eurogroup και του Ecofin στην Αθήνα που έδωσαν το πράσινο φως για τη εκταμίευση της επόμενης δόσης. 

Αυτό το καλό κλίμα που ήρθε να ενισχύσει η ανακοίνωση για την νέα επίσκεψη της Άγκελας Μέρκελ στην Αθήνα την ερχόμενη Παρασκευή όπου θα δηλώσει για μια ακόμη φορά την έμπρακτη στήριξη της στην  ελληνική κυβέρνηση; 

Σαφώς και όχι , ούτε το κλίμα χαλάει ούτε καμία σούπα .Και αυτό για δύο βασικούς λόγους. Πρώτον γιατί  ο κ. Μπαλτάκος δεν αποτελεί ούτε κατ’ ελάχιστον συμμετέχων σε αυτές τις επιτυχίες. Δεν είχε συμμετοχή σε καμία διαπραγμάτευση δε είχε έρθει ποτέ σε επαφή με τους εκπροσώπους των δανειστών , δεν βρέθηκε ποτέ στα ταξίδια του πρωθυπουργού στην Ευρώπη. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι ο πρωθυπουργός δεν γνώριζε -και πως θα μπορούσε άλλωστε _ τις συνομιλίες Μπαλτάκου με τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής. Μόλις το πληροφορήθηκε δήλωσε ότι δεν έχουν θέση στην κυβέρνηση άτομα με τέτοιες συμπεριφορές και λίγη ώρα μετά όταν είχε πλήρη εικόνα ζήτησε την παραίτησή του αρνούμενος μάλιστα να τον δει. 

Πάντως τα σημάδια για τον κ. Μπαλτάκο είχαν έρθει εδώ και καιρό. Αρκεί να θυμηθούμε την στάση που είχε τηρήσει στο αντιραττσιστικό νομοσχέδιο και τις πρόσφατες δηλώσεις του ότι γεννήθηκε και θα πεθάνει αντικομμουνιστής. Δεν χρειάζονταν περισσότερα στοιχεία για να καταλάβει κανείς ότι ο κ Μπαλτάκος ήθελε να αυτονομηθεί κατά κάποιο τρόπο ενώ σε καμμία περίπτωση αυτές οι θέσεις και δηλώσεις δεν απηχούν τις προθέσεις του πρωθυπουργού. 

Άρα μπορεί αυτή η κακή παρένθεση να τσαλακώνει κάπως το καλό κλίμα των τελευταίων ημερών αλλά σε καμία περίπτωση δεν χαλάει τη σούπα... όπως κάποιοι έσπευσαν να υποστηρίξουν…

Γ.Γ