Τις τελευταίες ώρες η ρομά Σαμπιχά Σουλεϊμάν έγινε γνωστή στο πανελλήνιο. Ο λόγος; Η υποψηφιότητα της με το ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και οι λανθασμένοι χειρισμοί από πλευράς Κουμουνδούρου προκάλεσαν έντονες εσωκομματικές αντιδράσεις, με αποτέλεσμα τελικά να αντικατασταθεί.

Μόλις λοιπόν έγινε γνωστή η αντικατάστασή της, η κυρία Σουλεϊμάν ευθείς έγινε ένα από τα πιο περιζήτητα δημόσια πρόσωπα και μέσα σε μία ημέρα εμφανίστηκε σε πολλά διαφορετικά τηλεοπτικά κανάλια και ραδιοφωνικούς σταθμούς.

«Φαίνεται πως ήθελαν υποψήφιο τουρκικής συνείδησης...» δήλωσε σε μία από τις συνεντεύξεις της η κ. Σουλεϊμάν, καταγγέλλοντας μάλιστα ότι «πριν από κάποια χρόνια δέχθηκα επίθεση από ανθρώπους τούρκικης καταγωγής».

Τα όσα είπε φυσικά είναι πολύ σοβαρά, ωστόσο η πρώην υποψήφια ευρωβουλευτής δεν τα λέει πρώτη φορά! Για την ακρίβεια εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια είναι πολύ ενεργή σε θέματα των Ρομά στη Ροδόπη, στα τέλη του 2012 είχε μιλήσει και στο 5ο συνέδριο του ΟΗΕ για τις μειονότητες που πραγματοποιήθηκε στη Γενεύη, και ανάμεσα σε άλλα είχε πει:

«Η μητρική μου γλώσσα είναι ρομάνι, η γλώσσα των Τσιγγάνων. Πάρα ταύτα επειδή είμαι μουσουλμάνα της Θράκης υποχρεώθηκα να πάω σε σχολείο όπου διδάχθηκα μια τρίτη γλώσσα, τα τούρκικα. Αυτό κάνουν κάθε χρόνο εκατοντάδες Έλληνες πολίτες μουσουλμάνοι Ρομά με αποτέλεσμα να αισθανόμαστε σήμερα μειονότητα εντός  της μειονότητας. Το ίδιο συναίσθημα της μειονότητας μέσα στη μειονότητα το αισθανόμαστε σε κάθε βήμα μας μέσα στην κοινωνία. Οι μουσουλμάνοι τουρκικής καταγωγής προσπαθούν να μας επιβάλλουν εκτός από τη γλώσσα τους και την ταυτότητά τους».

Τα όσα είχε πει τότε η κυρία Σουλεϊμάν είχαν περάσει κυριολεκτικά στα ψιλά. Έπρεπε να περάσει τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, να μεσολαβήσει ένα πολιτικό σήριαλ για να γίνουν ευρύτερα γνωστές οι απόψεις της...

Π.Β.