Στην τελική ευθεία μπαίνει η κατάρτιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή αύριο το μεσημέρι.

Το οικονομικό επιτελείο βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με την τρόικα ώστε να καταρτιστούν τα μεγέθη του προγράμματος, ενώ σε αυτό το πλαίσιο αναμένεται αύριο συνάντηση μεταξύ του αναπληρωτή ΥΠΟΙΚ Χρήστου Σταϊκούρα και αντιπροσωπίας του ΠΑΣΟΚ υπό τον Φίλιππο Σαχινίδη ώστε να μπουν οι... τελευταίες πινελιές στο πρόγραμμα. 

Στο νέο  Μεσοπρόθεσμο σύμφωνα με πληροφορίες που ΑΠΕ – ΜΠΕ, θα προβλέπεται πάγωμα δαπανών στα επίπεδα του 2013 μέχρι και το 2018, ενώ προβλέπονται περικοπές ύψους 1 δισ. Στο δημόσιο με έμφαση στην καταπολέμηση των δαπανών. 

Θα προβλέπεται παράλληλα αύξηση φορολογικών εσόδων, χωρίς αύξηση φόρων ώστε να επιτευχθεί ο στόχος του Μνημονίου για την ύπαρξη πρωτογενούς πλεονάσματος 4,5% του ΑΕΠ το 2016.

Στόχος είναι η ψήφιση του προγράμματος έως την προσεχή Δευτέρα, ημέρα που ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας θα θέσει το ζήτημα του χρέους στο Eurogroup.

Σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, το ζήτημα θα τεθεί μεν στη συνεδρίαση, «αλλά η διαδικασία θα είναι μακρά» για τη λήψη των οριστικών αποφάσεων. Ο ίδιος ανέφερε, επίσης, ότι η διαδικασία αναμένεται να είναι ανάλογη εκείνης του Νοεμβρίου 2012, όταν εξετάστηκε από τους εταίρους το σύνολο των δεδομένων.

Τώρα, πρόσθεσε, θα συμπεριληφθούν στα νέα δεδομένα, τα στοιχεία για τις τράπεζες. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, οι όποιες αποφάσεις προσδιορίζονται χρονικά προς το τέλος του έτους, όταν θα έχουν ολοκληρωθεί τα ευρωπαϊκά stress tests στα πιστωτικά ιδρύματα.