Και τι σημαίνει συνταγματική αναθεώρηση; Και γιατί άραγε η συνταγματική αναθεώρηση κρίνεται απαραίτητη; Και γιατί κάποιοι εκτιμούν ότι η συνταγματική αναθεώρηση χρησιμοποιείται από την κυβέρνηση για αλλαγή της ατζέντας; Δημιουργείται πρόβλημα στην συγκυβέρνηση;

Ας δούμε αυτά τα ερωτήματα ένα ένα για να λυθούν και οι απορίες όσων νομίζουν ότι αυτό το ζήτημα μπορεί να προκαλέσει ενδοκυβερνητική κόντρα.

Ξεκινώντας από τα δύο τελευταία ερωτήματα οι ανακοινώσεις που θα γίνουν την Παρασκευή από τον πρωθυπουργό αποτελεί κομματική πρωτοβουλία και όχι κυβερνητική. Τα δύο κόμματα μπορεί να συγκυβερνούν, ωστόσο δεν πάυει να είναι δύο διαφορετικά κόμματα με εντελώς διαφορετικές γραμμές σε πολλά ζητήματα. Άρα άλλο η συγκυβέρνηση και άλλο οι κομματικές πρωτοβουλίες.

Άλλωστε η συνταγματική αναθεώρηση αποτελούσε προεκλογική δέσμευση του Αντώνη Σαμαρά και η αρμόδια επιτροπή η οποία συνεδριάζει τα δύο τελευταία χρόνια ανελιπώς υπό την καθοδήγηση του Δημήτρη Αβραμόπουλου ολοκλήρωσε το έργο της και θα θέσει τις προτάσεις της ΝΔ σε δημόσια διαβούλευση.

Τίποτε περισσότερο και καμμία ενδοκυβερνητική κόντρα δεν πρόκειται να δημιουργήσει το συγκεκριμένο ζήτημα.

Επόμενο ερώτημα –Μπορεί καποιοι να υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση και ιδιαίτερα ο πρωθυπουργός θα χρησιμοποιήσει το συγκεκριμένο ζήτημα για αλλαγή της πολιτικής ατζέντας, κάτι τέτοιο όμως δεν ισχύει αφού ουδείς διαφωνεί ότι οι διατάξεις του συντάγματος πρέπει να αλλάξουν και μάλιστα άμεσα.

Και τέλος ας δούμε τι θα προτείνει η ΝΔ ως αλλαγές στο Σύνταγμα. Το πρώτο είναι η αλλαγή στη διαδικασία εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας. Και ακολουθούν η επανεξέταση του αριθμού των βουλευτών, η ισχυροποίηση των εγγυήσεων για εξάντληση της διάρκειας της κοινοβουλευτικής περιόδου, η θεσμοθέτηση δύο Μόνιμων Υπηρεσιακών Υφυπουργών, Εξωτερικών και επί του Προϋπολογισμού, με 5ετή θητεία και εκλογή τους από τα 3/5 της Βουλής, η αναθεώρηση του άρθρου 16, για την ίδρυση και λειτουργία μη κρατικών και μη κερδοσκοπικών Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, η αναθεώρηση των περί δημοψηφισμάτων  διατάξεων, για την πρόβλεψη διενέργειας δημοψηφίσματος και με λαϊκή πρωτοβουλία και η ρητή πρόβλεψη για την προστασία της εθνικής ταυτότητας και της ελληνικής γλώσσας.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής, για την έναρξη της διαδικασίας αναθεώρησης απαιτείται η σχετική πρόταση 50, τουλάχιστον, βουλευτών, εν συνεχεία συγκροτείται ειδική Επιτροπή της Βουλής η οποία και καταλήγει στις αναθεωρητέες διατάξεις, οι οποίες και ψηφίζονται από την ολομέλεια, σε διπλή ψηφοφορία.

Σημαντική υπενθύμιση ότι όλα αυτά εγκρίνονται από την επόμενη Βουλή δηλαδή αυτήν που θα προκύψει από τις επόμενες εθνικές εκλογές.

Γ.Γ