Με τίτλο «Η ευρωπαϊκή κρίση χρέους» (The European debt crisis) θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Manchester University Press η αγγλική έκδοση του βιβλίου «Εκτροχιασμός» του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη.

Το βιβλίο θα παρουσιάσει σε ακαδημαϊκό κοινό και φοιτητές ο ίδιος ο κ. Σημίτης σε ειδική εκδήλωση στο πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ την Τετάρτη, 14 Μαΐου.

Η αγγλική έκδοση βασίζεται στο βιβλίο του Κ. Σημίτη «Ο εκτροχιασμός», βελτιωμένη και εμπλουτισμένη με νέα στοιχεία που έχουν στο μεταξύ προκύψει και προσαρμοσμένη ώστε να απευθύνεται στο αγγλόφωνο κοινό.  

Ο συγγραφέας αναλύει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ελληνικού χρέους ενώ, παράλληλα, υπογραμμίζει τους λόγους που αυτό συνδέεται στενά με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις πολιτικές ενοποίησής της. Εκφράζει, ιδιαίτερα, την άποψη ότι το πρόβλημα ήταν και παραμένει η απροθυμία των Ευρωπαϊκών ελίτ να επεξεργαστούν ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο πραγματικής σύγκλισης των πιο πλούσιων χωρών της ΕΕ με την περιφέρεια. Υποστηρίζει, επίσης, ότι η χρηματοοικονομική πειθαρχία από μόνη της δεν μπορεί να φανεί αποτελεσματική αλλά απαιτείται, παράλληλα, οικονομική διακυβέρνηση και πολιτική ενοποίηση στην κατεύθυνση της αειφόρου οικονομικής ανάπτυξης.

Έγραψαν για το βιβλίο: 

«Ο Κώστας Σημίτης υπήρξε  ένας από τους πιο φιλο-Ευρωπαίους ηγέτες της Ελλάδας. Στο βιβλίο του περιγράφει τη δραματική ιστορία της ελληνικής κρίσης.  Είναι ένα μάθημα για την Ευρώπη, ιδιαίτερα για κείνους που επιθυμούν οικονομική ανάπτυξη βασισμένη στην αλληλεγγύη και την απασχόληση.  Είναι ένα σημαντικό βιβλίο για όλες τις προοδευτικές δυνάμεις μέσα στην Ε.Ε.»

Massimo D’ Alema,  πρ. πρωθυπουργός της Ιταλίας 

«Ένα σπουδαίο βιβλίο για όσους ενδιαφέρονται για την Ευρω-κρίση και για το πώς θα την ξεπεράσουμε.» 

Guy Verhofstadt, Ευρωβουλευτής, πρ. πρωθυπουργός του Βελγίου