Ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος επισκέφθηκε σήμερα τον πρώην Πρωθυπουργό κ. Κώστα Καραμανλή, προκειμένου να του επιδώσει το πρώτο αντίτυπο του βιβλίου του «Ρωμιοί της Καππαδοκίας / Από τα βάθη της Ανατολής στο θεσσαλικό κάμπο - Η τραυματική ενσωμάτωση στη μητέρα πατρίδα», που επανεκδόθηκε από τις εκδόσεις Πεδίο.

Το βιβλίο, που εκδόθηκε πρώτη φορά το 2003, προλογίζει ο κ. Καραμανλής και ο Διευθυντής του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών κ. Σταύρος Ανεστίδης.

Στο προλογικό του σημείωμα, ο πρώην πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής, σημειώνει μεταξύ άλλων: «Ο συγγραφέας ξεφεύγει από την πεπατημένη και επιχειρεί να καταδείξει το τραυματικό σοκ που υπέστησαν ερχόμενοι στην Ελλάδα οι Έλληνες της Καππαδοκίας και ιδιαίτερα εκείνοι οι οποίοι, αν και κατά τη διάρκεια της πολύχρονης δουλείας τουρκοφώνησαν, δεν έπαψαν ποτέ να αποτελούν προπύργιο του ελληνισμού στα βάθη της Ανατολής».

Ο πρώην πρωθυπουργός, ερευνητής και ο ίδιος της ιστορίας του μεσοπολέμου, με θέμα της διδακτορικής του διατριβής «Ο Ελευθέριος Βενιζέλος και οι εξωτερικές μας σχέσεις 1928-1932», προέτρεψε το συγγραφέα να συνεχίσει την ιστορική έρευνα για το μικρασιατικό ελληνισμό.

Γ.Γ.