Δείτε ΕΔΩ τη μοναδική εφαρμογή και το live blogging για έγκαιρη και άμεση ενημέρωση για όλα τα εκλογικά θέματα.

Γράφει ο Νίκος Παναγιωτόπουλος  

Παρακολουθώντας τις ανακοινώσεις των κομμάτων  το μυαλό μου ταξίδεψε στις φοιτητικές εκλογές πριν από μερικά χρόνια που όλες οι παρατάξεις πανηγύριζαν τα δικά τους αποτελέσματα. 

Δυστυχώς, σε αυτή τη μανιχαϊστική λογική οι απόλυτες  και κομματικές  επιχειρηματολογίες έχουν οδηγήσει τους πολίτες να εκφράζουν την απόλυτη απαξίωση στο πολιτικό σύστημα. Ψηφίζει ο πολίτης και παρακολουθεί το βράδυ τους προπαγανδιστικούς μηχανισμούς να βάζουν ταμπέλα στην επιλογή του και να δημιουργούν εντυπώσεις, να μανιπιουλάρουν την κοινωνία προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση. Το ίδιο βράδυ όλοι πετάνε στα σκουπίδια το πραγματικό μήνυμα του λαού, άλλωστε ο λαός  μίλησε και τώρα πρέπει να βγάλει τον… σκασμό μέχρι την επόμενη φορά που θα τον… αγαπήσουν τα κόμματα και θα τον βαφτίσουν για ακόμα μια φόρα κυρίαρχο. Μιλάμε για την απόλυτη εκπόρνευση και χυδαία εκμετάλλευση της λαϊκής ετυμηγορίας.  

Τα πολιτικά συμπεράσματα μακριά από τα κομματικά μικροσκόπια είναι ξεκάθαρα: 

Όσοι ψήφισαν τους μπέρδεψαν όλους, πανηγυρίζουν όλοι, όπως παλιά στις φοιτητικές εκλογές… και τους αφήνουν στην αναμονή! Το μήνυμα την επόμενη Κυριακή… αναμείνατε στο ακουστικό σας. 

Οι περισσότεροι υποψήφιοι… από όπου και αν προέρχονται  κρύφτηκαν πίσω από την ανεξαρτησία και μετά την κάλπη έβαλαν τη φανέλα του κόμματος! Αλλά υπάρχει και δεύτερη Κυριακή! 

ΝΔ-ΠΑΣΟΚ μπορούν να ισχυριστούν ότι είναι νικητές. Ταυτόχρονα μπορεί να είναι και ηττημένοι. Η ΝΔ για την τακτική να γίνουν οι ευρωεκλογές μαζί με τον β΄ γύρο των αυτοδιοικητικών αλλά και γιατί οι επιλογές της δεν μπόρεσαν να εκφράσουν την ενιαία κεντροδεξιά παράταξη όπως εμφανίστηκε στον εκλογικό χάρτη. Το ΠΑΣΟΚ χρησιμοποίησε το αυτοδιοικητικό  σύστημα που χτίστηκε τα χρόνια της μεταπολίτευσης. 

Το ΠΑΣΟΚ έχει ακόμα «σύστημα» που κρύφτηκε πίσω από την... ανεξαρτησία αλλά αυτές οι εφεδρείες τελειώνουν... 

Η Ν.Δ. καταποντίστηκε στην Αττική και στην Αθήνα αλλά πήρε σωσίβιο από την περιφέρεια στις 12 από τις 13 και σε πολλούς δήμους. 

Η μεγάλη ήττα του κυβερνητικού συνασπισμού αλλά και της αξιωματικής αντιπολίτευσης  είναι τα ποσοστά που σημείωσε η Χρυσή Αυγή!   

Ο ΣΥΡΙΖΑ παρά τις προβλέψεις για συντριβή και κόντρα στις δημοσκοπήσεις νίκησε στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας και σκόραρε στην Αθήνα. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ εξαφανίστηκε στη Θεσσαλονίκη και στον Πειραιά. Έμεινε έξω από τον δεύτερο γύρο στις 9 από τις 13 περιφέρειες... αυτό είναι μήνυμα και όχι ανατροπή!  

Μεγάλο κέρδος για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι όντως μπήκε στον αυτοδιοικητικό χάρτη. Μεγαλύτερα ποσοστά, περισσότεροι εκλεγμένοι περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι επομένως δημιουργία στελεχών στις τοπικές κοινωνίες. Το μέλλον θα δείξει αν η μεγαλύτερη αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού θα δείξει σημάδια βελτίωσης.  

Χθες δεν βγήκε μεγάλος νικητής ψαλιδίστηκαν οι «μεγάλες επιτυχίες» και η όρεξη για ανατροπή. Οι ψηφοφόροι κράτησαν το μεγάλο μήνυμα για την επόμενη Κυριακή. Οψόμεθα ... 

Υ.Γ Και μια καληνύχτα στους δημοσκόπους-όχι σε όλους! Μην ανησυχείτε δεν έπεσαν έξω οι δημοσκοπήσεις αλλά οι... ψηφοφόροι!