Δείτε ΕΔΩ τη μοναδική εφαρμογή και το live blogging για έγκαιρη και άμεση ενημέρωση για όλα τα εκλογικά θέματα. 

Σε ένα υποτιθέμενο μετεκλογικό ερωτηματολόγιο για τους νικητές και τους ηττημένους της ευρωκάλπης είναι κοινώς αποδεκτό, ότι οι περισσότεροι θα απαντούσαν πως η Νέα Δημοκρατία έχασε και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κέρδισε. Η κυβέρνηση και ο κ. Σαμαράς "έλαβαν το μήνυμα να προχωρήσουν πιο γρήγορα", αλλά ερμηνεύουν το αποτέλεσμα ως "απόφαση του ελληνικού λαού για συνέχιση της σταθερότητας". Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας νίκησαν σε ποσοστά και μιλούν για "ανατροπή του πολιτικού σκηνικού και απονομιμοποίηση της κυβέρνησης να διαπραγματευτεί τη μείωση του χρέους με τους δανειστές μας". Την ίδια ώρα ζητούν το συντομότερο προσφυγή στις εθνικές κάλπες.  

Η πρώτη ανάγνωση είναι ότι οι δύο πολιτικοί αρχηγοί είχαν γράψει πολλές ημέρες πριν τις ομιλίες τους και δεν θέλησαν να δουν κάποιες εμφανείς παραμέτρους στα αποτελέσματα των εκλογών, ώστε να τις εντάξουν στα μηνύματά τους. Ο ΣΥΡΙΖΑ αδιαμφισβήτητα νίκησε στις Ευρωεκλογές, χωρίς να αυξήσει όμως τα ποσοστά που έλαβε στις εθνικές εκλογές του 2012, ούτε πήρε τέτοια διαφορά από τη ΝΔ, που να προμηνύει την πολιτική ανατροπή για την οποία καλούσε τον κόσμο κοντά του να τον στηρίξει. Η αδυναμία αύξησης των ποσοστών του κόμματος σε μια περίοδο κατά την οποία εφαρμόστηκαν τα πιο σκληρά μέτρα από την κυβέρνηση με αύξηση της ανεργίας και της φορολογίας, αλλά και απολύσεις στο δημόσιο, δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητη. Η πλειοψηφία των ψηφοφόρων φαίνεται ότι δεν εμπιστεύεται το ΣΥΡΙΖΑ, παρ' ότι δείχνει να αποσύρει την εμπιστοσύνη της από τον κυβερνητικό συνασπισμό. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάφερε να κεφαλαιοποιήσει τη δυσαρέσκεια του κόσμου για την ακολουθούμενη πολιτική από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και να δημιουργήσει ένα μαζικό κίνημα υπέρ του.  

Η Νέα Δημοκρατία έχασε σχεδόν 7% από το ποσοστό που έλαβε το 2012 και κανείς στην κυβέρνηση δεν πρέπει να αισθάνεται πλέον τη σταθερότητα για την οποία μίλησε ο κ. Σαμαράς. Η Νέα Δημοκρατία, κατάκτησε το δεύτερο χειρότερο ποσοστό της σε εκλογική αναμέτρηση, 40 χρόνια από την ίδρυση της. Η λαίλαπα των μνημονίων ισοπέδωσε πολιτικά τα κόμματα της κυβέρνησης. Το ΠΑΣΟΚ έχασε σχεδόν 5% από το ποσοστό που έλαβε δύο χρόνια πριν στις εθνικές εκλογές. Δηλαδή το επιχείρημα ότι οι πολίτες επέλεξαν σταθερότητα, αφού αθροίζοντας τα ποσοστά της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ - ΕΛΙΑΣ υπερκεράζουν το ποσοστό που έλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ, καταρρίπτεται, αν υπολογίσουμε ότι από το 42% που έλαβαν τα δύο κόμματα συνολικά το 2012 σήμερα συγκεντρώνουν μόλις 30%.  Ναι μεν δεν έπεσε η κυβέρνηση με την ψήφο στην κάλπη των ευρωεκλογών, αλλά είναι ολοφάνερη η διαμαρτυρία και η αποδοκιμασία για την ακολουθούμενη κυβερνητική πολιτική. Αν έως τώρα η κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ, επέπλεε σ΄ ένα σαπιοκάραβο, μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών οι δύο κυβερνητικοί εταίροι στέκονται σφιχταγκαλιασμένοι σε μια μικρή σχεδία στο πέλαγος της πολιτικής αβεβαιότητας.  

Το πιο βέβαιο μήνυμα της ευρωκάλπης είναι ότι ο κατακερματισμός του πολιτικού φάσματος της χώρας μας δεν θα αλλάξει σύντομα. Οι πολιτικές δυνάμεις θα πρέπει να συνηθίσουν να ζουν η μια με τα χνώτα της άλλης, να αναθεωρήσουν κάποιες θέσεις τους και να μπουν στη λογική συνεργασιών, ώστε να υπάρξει πολιτική σταθερότητα τα επόμενα χρόνια στην Ελλάδα. Μάλιστα τα κόμματα που διεκδικούν πρωτιά σε κάθε εκλογική αναμέτρηση, θα πρέπει να αποφεύγουν τις διχαστικές πρακτικές και τα βαθιά χαρακώματα στη ρητορική τους, διότι στο εγγύς μέλλον μπορεί να κληθούν να συνεργαστούν στο πλαίσιο ενός μεγάλου συνασπισμού τύπου ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, όπως μας έδειξε το πρόσφατο παράδειγμα.   

Βλέποντας τη συνολική εικόνα του αποτελέσματος, το βλέμμα σταματάει σε δύο σημεία και τα χείλη σφραγίζουν φοβισμένα. Πρώτα η αύξηση του ποσοστού της Χρυσής Αυγής, η οποία αύξησε τους ψηφοφόρους της κατά σχεδόν 40% από το 2012. Μετά, κοιτάς στο χάρτη της Θράκης και δύο νομοί έχουν λευκό χρώμα. Δεν είναι όμως το "λευκό που ξεχωρίζει", είναι μάλλον ανησυχητικό λευκό, διότι το μειονοτικό κόμμα DEB κατέβηκε για πρώτη φορά στις ευρωεκλογές και φαίνεται να κερδίζει τόσο στη Ροδόπη όσο και στην Ξάνθη, με το τουρκικό προξενείο να τρίβει τα χέρια του από ικανοποίηση.    

Η «Ελιά» δεμένη στο άρμα της κυβέρνησης φτάνει σε ποσοστά που λειτουργούν προς το παρόν, ως συγκολλητική ουσία για τα στελέχη της, ενώ ο Ευάγγελος Βενιζέλος έχει το κεφάλι του ίσα - ίσα πάνω από το νερό.  

Το πρωτοεμφανιζόμενο "Ποτάμι" εκλέγει με το "καλημέρα - καλημέρα" δύο ευρωβουλευτές και προβάλλει ως ρυθμιστής σε μελλοντικές εθνικές εκλογές. 

Όλα τα άλλα κόμματα μείωσαν τα ποσοστά τους στις ευρωεκλογές πλην της Χρυσής Αυγής και του ΚΚΕ το οποίο έλαβε 6% έναντι 5% το 2012.  

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες έχασαν το 50% της εκλογικής τους δύναμης, αλλά θέλουν να κρατούν την εντύπωση της εκλογής ενός ευρωβουλευτή για να λένε ότι ακόμα είναι μέσα στο παιχνίδι και δεν εξανεμίστηκαν όπως η ΔΗΜΑΡ

Η ΔΗΜΑΡ με τη μείωση των ποσοστών της κατά 65%, πληρώνει την εσωστρέφεια των τελευταίων εβδομάδων και τη στρατηγική που ακολούθησε τους προηγούμενους μήνες μετά το κλείσιμο της ΕΡΤ και την απομάκρυνση από την κυβέρνηση. Καταγράφει τα πιο τραγικά αποτελέσματα από όλους του πολιτικούς σχηματισμούς. 

Η έκπληξη των ευρωεκλογών ακούει στο όνομα Γιώργος Καρατζαφέρης, ο οποίος παρά το ότι ο ΛΑΟΣ αποδεκατίστηκε, καταφέρνει μετά από δύο χρόνια να λάβει ένα αξιοσημείωτο ποσοστό και να βάζει υποθήκη για τις εθνικές εκλογές. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ λοιπόν κερδίζει την εντύπωση των ευρωεκλογών και την ενισχύει με την επικράτηση της Ρένας Δούρου στην Περιφέρεια Αττικής, για να "χτίσει" το επιχείρημα της ανατροπής και να ζητήσει εκλογές. Θα παραμείνει "αγκάθι" η αδυναμία του να κερδίσει έστω μια ποσοστιαία μονάδα από το 12% που έχασαν τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού. Ο ΣΥΡΙΖΑ με αυτό τον τρόπο δείχνει ότι εκλογικά έχει ..."ταβάνι" γύρω στο 26%. 

Η Νέα Δημοκρατία θα προσπαθήσει να ανατρέψει την εντύπωση υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ με αλλαγή πολιτικής σε τομείς της καθημερινότητας και να ανακουφίσει άμεσα τις κοινωνικές ομάδες που απαρτίζουν τη μεσαία τάξη που πλήττεται σφόδρα από τα μέτρα των μνημονίων. Ο Αντώνης Σαμαράς θα επιχειρήσει να ανακατέψει την κυβερνητική τράπουλα για να διατηρήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων, ώστε να καταφέρει να κερδίσει χρόνο μέχρι να λάβει κάποια μέτρα που θα "μετρήσουν" δημοσκοπικά και κυρίως εκλογικά σε εθνικές κάλπες. 

Γ.Γ