Δείτε ΕΔΩ τη μοναδική εφαρμογή και το live blogging για έγκαιρη και άμεση ενημέρωση για όλα τα εκλογικά θέματα.

Στον παλιό δρόμο Αθήνας - Σπάρτης όταν περνούσες τα σύνορα της Αρκαδίας προς τη Λακωνία, σε μια στροφή - πέταλο όπως λέμε, υπήρχε πριν από λίγα χρόνια ένα σύνθημα γραμμένο στον τσιμεντένιο τοίχο στο πλάι: «Κομμουνιστή γύρνα πίσω»... Θυμάμαι ότι ήταν με μαύρη μπογιά και μεγάλα γράμματα αλλά δεν είμαι βέβαιος ότι έγραφε κομμουνιστή ή κουμουνιστή. 

Και αυτός ο δρόμος έχει πλέον «τη δική του ιστορία», όπως λέει ο ποιητής, όμως ο τοίχος δεν έγραφε «Ελευθερία», αλλά κάποιος ή κάποιοι είχαν την έμπνευση να απειλήσουν κάθε πολίτη με αριστερές πολιτικές πεποιθήσεις που θα περνούσε στο νομό τους. Με τα χρόνια αυτό το σύνθημα κατάντησε ανέκδοτο και φτάσαμε στη σημερινή εκλογή για πρώτη φορά «αριστερού» δημάρχου στο δήμο Σπάρτης.   

Για τους Λάκωνες αποτελεί έκπληξη που έπεσε για πρώτη φορά το «κάστρο» της Νέας Δημοκρατίας στο δήμο. Ωστόσο είναι απορίας άξιο πώς στο νομό που έχει μάλιστα και υφυπουργό Άμυνας, τον Αθανάσιο Δαβάκη, το κυβερνών κόμμα δεν κατάφερε να διατηρήσει τις δυνάμεις του. Θα μου πεις ότι τα Κεχριάνικα, απ' όπου έλκει την καταγωγή του ο υφυπουργός πέφτουν... κομματάκι μακρυά από τη Σπάρτη. Από τα βάθη της Ανατολικής Μάνης είναι πιθανόν να χάσεις τον έλεγχο του μεγαλύτερου δήμου του νομού. 

Όταν, ως κόμμα, έχεις λάβει 41% πριν από δύο χρόνια στις εθνικές εκλογές, θέλει υψηλή «τέχνη» από βουλευτές και κομματικά στελέχη για να χάνεις τόσους πολλούς ψηφοφόρους. Το σύνθημα, λοιπόν, θα πρέπει να γραφτεί εκ νέου: «Κομμουνιστή, συνέχισε...κάποιος δήμος μπορεί να σε περιμένει». 

Π.Ρ.