Ομολογουμένως ο Γιάννης Στουρνάρας υπήρξε ένας συνεπής τεχνοκράτης. Βρέθηκε στις παρυφές της κυβέρνησης Σημίτη στα χρόνια του εκσυγχρονισμού, πέρασε από τον ΙΟΒΕ και ξαφνικά στον Ιούνιο του 2012 βρέθηκε στη θέση του υπουργού Οικονομικών, στην κρισιμότερη ενδεχομένως στιγμή που βίωσε η χώρα από την πτώση της δικτατορίας και έπειτα.

Και σε όλη τη διάρκεια της θητείας του συμπεριφέρθηκε ως ένας συνεπής τεχνοκράτης: Για δύο ολόκληρα χρόνια οι αριθμοί κατέλαβαν εξέχουσα θέση στην καθημερινότητά μας, και ως ένα βαθμό την όρισαν. Πρωτογενές πλεόνασμα, αύξηση των φορολογικών εσόδων, εξοικονόμηση κόστους, ήταν μόνο μερικές από τις φράσεις στις οποίες εξοικειωθήκαμε.

Ο κ. Στουρνάρας δεν δίστασε να φορολογήσει ακόμη και τα χωράφια, μετέτρεψε το πετρέλαιο θέρμανσης σε μία πολυτέλεια για όσους τα έχουν να το πληρώσουν, ξεπουλά τις παραλίες με την πρόφαση πως είναι μνημονιακή υποχρέωση, έστειλε ολόκληρες κοινωνικές ομάδες στον «καιάδα» για να μας σώσει.

Αυτά είναι ορισμένα μονάχα από τα πεπραγμένα του κυρίου υπουργού κατά τη διετή θητεία του στην οδό Νίκης αποφάσεις που όπως ισχυρίζεται τις έλαβε υπό πίεση για να μας σώσει. Και έπειτα από 24 ολόκληρους μήνες θυμήθηκε να... εκφράσει τη δυσαρέσκεια του για τα (δικαιολογημένα) πυρά που δέχεται από όλες τις κατευθύνσεις: Είπε πως είναι έτοιμος να φύγει, ωστόσο τα μάζεψε άρον – άρον έπειτα από τις οργισμένες αντιδράσεις σήμερα από το βήμα του ΣΕΒ απέδωσε τις «διαρροές» των συνεργατών του σε μία... ανθρώπινη αντίδραση.

Να λοιπόν που είδαμε την ευαίσθητη πλευρά του ψυχρού τεχνοκράτη, ωστόσο δεν μας πείθει. Πόσο ανθρώπινες ήταν οι αποφάσεις που τόσο καιρό ελάμβανε και επηρέασαν τόσα εκατομμύρια ανθρώπους; Και ας μην πάμε παραπέρα... Πόσο ανθρώπινο ήταν σε τελική ανάλυση το να μην επαναπροσλάβει τις απολυμένες καθαρίστριες του υπουργείου του, παρότι δικαιώθηκαν δικαστικά;

Να λοιπόν που λύγισε το «ψυχρό υπολογιστικό κομπιούτερ». Αλλά είναι πολύ αργά και για λάθος λόγους!

ΠΑΝ.ΒΕΛ.