Γράφει ο Νίκος Παναγιωτόπουλος 

Ότι στον ΣΥΡΙΖΑ είναι μια ωραία ατμόσφαιρα… δεν χρειάζεται να το πει ο αείμνηστος Ντίνος Ηλιόπουλος… το λένε βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σε κάθε ευκαιρία… αλλά και το γράφουν σε κείμενα. Το επεισόδιο που παίζεται αυτές τις μέρες είναι με ποιούς θα πάμε και ποιους θα αφήσουμε. Μάλιστα υπάρχουν στελέχη αλλά και βουλευτές που παίρνουν γραμμή για να διαμορφώσουν κλίμα από εκδότες, δημοσιογράφους και επιχειρηματίες… όπως λένε κάποιες κακές γλώσσες. 

Μέσα σε αυτό το κλίμα ήρθε η παρέμβαση του στενού συνεργάτη του Αλέξη Τσίπρα, Νίκου Παππά με άρθρο του στην Εφημερίδα των Συντακτών να στείλει μήνυμα προς όλες τις πλευρές του κόμματος του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε προς το κέντρο προσανατολίζεται να πάει αλλά ούτε και η αριστερίστικη άποψη θα επικρατήσει μέσα στο κόμμα τους.

Το μόνο σίγουρο, όμως είναι ότι θα πάνε με το… ευρώ, που μάλλον γίνεται φετίχ!  

Αν και πέρασε στα ψιλά ο κ. Παππάς εξαπολύει επίθεση στα υπόλοιπα αντιμνημονιακά κόμματα ακόμα και στο ΚΚΕ για τη θέση τους περί εξόδου από το Ευρώ. Δεν γράφει για τον κ. Λαφαζάνη αλλά το μήνυμα είναι ξεκάθαρο… Το θέμα είναι αν θα υπάρξει απάντηση από την αριστερή πλατφόρμα. 

Συγκεκριμένα ο κ. Παππάς αναφέρει:

«Εδώ πρέπει να υπογραμμιστεί το εξής. Η στασιμότητα του ΚΚΕ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, του Σχεδίου Β΄ και του ΕΠΑΜ δείχνουν ότι η πολιτική επένδυση στο ζήτημα της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ όχι απλώς δεν αποδίδει και δεν γίνεται αντιληπτή, αλλά αποκρύπτει την ουσία των εφαρμοζόμενων πολιτικών και προσπερνιέται από τα αριστερά και ευρύτερα ακροατήρια. Πρέπει λοιπόν να βγάλουν κρίσιμα συμπεράσματα όσοι χρησιμοποιούν το ζήτημα του νομίσματος ως δικαιολογία για την άρνηση της τόσο αναγκαίας συνεργασίας των δυνάμεων της Αριστεράς. Και κυρίως όσοι προσπαθούν να ανακαλύψουν κάποια «στροφή του ΣΥΡΙΖΑ», για να αποφύγουν την κουβέντα για τα δικά τους αδιέξοδα».

Βέβαια εγώ θυμάμαι τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ για την καταστροφική συνταγή της Τρόικας με την εσωτερική υποτίμηση! Μια λύση θα ήταν η νομισματική μόχλευση αλλά με σκληρό νόμισμα όπως το Ευρώ δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει. Να κόψει χρήμα η Γερμανία αποκλείεται. Επομένως η ακολουθούμενη συνταγή στο υπάρχον πολιτικό πλαίσιο είναι μονόδρομος. Ή άλλη λύση θα ήταν να εξεταστεί προσεκτικά και με σχέδιο η νομισματική υποτίμηση με συντεταγμένη επιστροφή στη δραχμή. Αν και φλερτάρισε πολύ καιρό με αυτήν ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι πλέον την αποκλείει, αυτό σίγουρα είναι στροφή! Όχι δεξιά ή αριστερή αλλά… μνημονιακή.