Παράτησε το Πανεπιστήμιο για να γίνει πυροτεχνουργός η όμορφη Μαρία Κολτσάκη  από τις Σέρρες που την ελκύει ο κίνδυνος και να νιώθει την αδρεναλίνη της να κυλάει στο αίμα της.

Ξέρει ότι το πρώτο της λάθος μπορεί να είναι και το τελευταίο , ωστόσο όμως δηλώνει ότι δεν θα έμενε στον Ελληνικό Στρατό αν της έδιναν άλλη ειδικότητα. Μπορεί να έχει την ευθύνη της 4χρονης κόρης της αλλά όπως η ίδια δηλώνει της αρέσει να κάνει οτιδήποτε έχει δράση και είναι «πωρωμένη» με τη δουλειά της.

Στη συνέντευξη που έδωσε στην τοπική εφημερίδα της Κομοτηνής «Ο Χρόνος»  μιλάει για το πώς πήρε την απόφαση της να εγκαταλείψει τις σπουδές της, να μην ασχοληθεί με την πετυχημένη οικογενειακή επιχείρησή τους,  για το κλάμα  της μητέρας της,  αλλά και για την καθημερινότητά της.

Ποια είναι  η «εκρηκτική» πυροτεχνουργός

Τελείωσε το 2004 το λύκειο, έκανε δύο χρόνια ως φοιτήτρια αλλά έδωσε με το 10% στην Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών  (ΣΜΥ). Στην απόφαση αυτή οδηγήθηκε  όταν πληροφορήθηκε  ότι υπήρχε η ειδικότητα του πυροτεχνουργού .  «Την ειδικότητα την κυνηγούσα πάρα πολύ. Όταν το πληροφορήθηκε η μητέρα μου δεν μπορούσε να το αποδεχθεί, έκλαιγε επί ένα μήνα…. Την ειδικότητά μου την λατρεύω. Μου αρέσει να κάνω οτιδήποτε έχει ενδιαφέρον, δράση και μπορεί να μου ανεβάσει την αδρεναλίνη. Δεν μπορώ τις αδιάφορες καταστάσεις για κανένα λόγο. Δεν θα έμενα
στον στρατό για κανένα άλλο λόγο»,
 Η Μαρία Κολτσακλή έχει ένα μικρότερο αδελφό που είναι αστυνομικός στην Θεσσαλονίκη. Ο πατέρας της είναι συνταξιούχος πυροσβέστης και η μητέρα της διατηρεί βιοτεχνία δερμάτινων ειδών στις Σέρρες, την πολύ γνωστή και επιτυχημένη επιχείρηση με δερμάτινα  η οποία θα επεκταθεί στην Βόρεια Ελλάδα.  

Ποια είναι η αποστολή της  

Η εξουδετέρωση και καταστροφή κάθε είδους πυρομαχικών και αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών που ανευρίσκονται εντός ή εγγύς στρατιωτικών εγκαταστάσεων και μέσων. Η ανασκευή – αντικατάσταση πυροτεχνικών στοιχείων (πυροσωλήνων, γεμισμάτων κλπ) σε όλα τα πυρομαχικά, όταν αυτό απαιτείται.

Η καταστροφή εκρηκτικών υλών και πυρομαχικών των αποθεμάτων πυρομαχικών του στρατού ξηράς τα οποία μετά από επιθεώρηση χαρακτηρίζονται άχρηστα και επικίνδυνα. Η επέμβαση, αφόπλιση, εξουδετέρωση και καταστροφή πυραύλων, τα οποία απέτυχαν στην πυροδότηση για εκτόξευση, σε εκπαιδευτικές και πραγματικές βολές. Η επέμβαση για αναγνώριση, εξουδετέρωση, μόνωση και τελική καταστροφή χημικών πυρομαχικών. Η επιθεώρηση όλων των πυρομαχικών πριν από κάθε βολή όλων των μονάδων του στρατού ξηράς, για να διαπιστωθεί η καλή λειτουργία
τους για την αποφυγή ατυχημάτων. Η επιθεώρηση όλων των πυρομαχικών όλων των μονάδων για τη διαπίστωση της καλής εναποθήκευσης, συντήρησης στους χώρους όπου αυτά είναι αποθηκευμένα.

Όσο για το αν συγχωρούνται λάθη στη δουλειά της απάντησε : « Θα είναι μοιραία.  Μια λάθος κίνηση μπορεί να στοιχίσει ανθρώπινες ζωές μεταξύ των οποίων και τη δική σου».