Ο διαβάτης της Αθήνας ανά πάσα στιγμή μπορεί να βρεθεί μπροστά σε εντυπωσιακές αντιθέσεις και να εκπλαγεί από τα παιχνίδια που παίζει η ιστορία και η ζωή. Περπατώντας στο αριστερό πεζοδρόμιο της οδού Σατωβριάνδου, πέντε βήματα πριν συναντήσουμε την Γ' Σεπτεμβρίου, θα δούμε ακόμα κολλημένες γύρω στις 8 αφίσες οι οποίες προαναγγέλλουν την προεκλογική ομιλία του γενικού γραμματέα της Κ.Ε. του ΚΚΕ στις... 22 Μαΐου!!!

Εντυπωσιακότερο όμως είναι το σημείο που βρήκαν οι νεαροί της ΚΝΕ να κολλήσουν τις αφίσες, με άρωμα ειρωνείας, θα έλεγα, προς τον αρχηγό του κόμματος, κάτι που μπορεί να συγχωρεθεί όταν πρόκειται για έφηβους οι οποίοι βρίσκονται στην ηλικία της γενικής αμφισβήτησης.

Πάνω από τις αφίσες η ταμπέλα του κλειστού, εδώ και καιρό όπως μου φάνηκε, καταστήματος γράφει "ΣΤΕΚΙ ΕΛΠΙΔΑΣ"... Θα σκεφτεί κάποιος, βέβαια, ότι οι νεολαίοι του ΚΚΕ ίσως βλέπουν τον γραμματέα του κόμματος ως ελπίδα... Πιθανώς για αυτό να έχει επικρατήσει στις τάξεις των μυημένων το σύνθημα "εργάτη ακούμπα στην πλάτη του Κουτσούμπα". 

Το μόνο που αναρωτιέμαι είναι αν ζούσε σήμερα ο Γάλλος φιλέλληνας Φρανσουά ντε Σατωμπριάν, από τον οποίο πήρε το όνομά του ο δρόμος, τι θα έγραφε ως περιηγητής και ρομαντικός λογοτέχνης για την εικόνα που θα αντίκριζε τουλάχιστον σε αυτή την οδό. Δεν θα μελαγχολούσε, όπως μελαγχόλησε πριν από 200 χρόνια όταν είδε τους Έλληνες να ζουν σε ελεεινή κατάσταση; Τότε είχαμε τους Τούρκους δυνάστες και ήμασταν υπόδουλοι. Σήμερα ποιος θα μας απελευθερώσει από τον κακό εαυτό μας; 

Πάντως τις συγκεκριμένες αφίσες κάποιοι επιχείρησαν, όπως είναι εμφανές, να τις ξεκολλήσουν. Η κόλλα όμως που χρησιμοποιούν στον Περισσό είναι πολύ γερή. Αρκεί να μη μπαίνει και στα... μυαλά. 

Γ.