Δημοσίευμα στο πρωτοσέλιδό της σχετικά με το «πολιτικό χρήμα» φιλοξενεί σήμερα η Καθημερινή «ακολουθώντας» την αποκάλυψη του newpost.gr για το νέο σκηνικό στην χρηματοδότηση των κομμάτων.

Όπως είχε γράψει πρώτο το newpost, αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο που αφορά στη χρηματοδότηση των πολιτικών και των κομμάτων έχει ετοιμάσει η κυβέρνηση και ετοιμάζεται να καταθέσει στη Βουλή λίαν συντόμως νομοσχέδιο για το αποκαλούμενο «πολιτικό χρήμα». Μεταξύ των βασικών διατάξεων αναμένεται να είναι η χρηματοδότηση των κομμάτων και των υποψηφίων βουλευτών από φυσικά ή νομικά πρόσωπα που θα γίνεται μέσω ενός και μόνο τραπεζικού λογαριασμού και ο έλεγχος των οικονομικών των βουλευτών να είναι αυστηρός και πραγματικός.

Όπως αναφέρει η «Καθημερινή» σήμερα, με την κρατική χρηματοδότηση να φθίνει, το σχέδιο νόμου επιδιώκει να θέσει ένα νέο πλαίσιο λειτουργίας των πολιτικών κομμάτων και νομιμοποίησης της ιδιωτικής χρηματοδότησης προς αυτά. Συγκεκριμένα, αυξάνονται τα όρια «χορηγιών» από ιδιώτες που σήμερα είναι 15.000 ευρώ για κόμματα και 3.000 ευρώ για υποψηφίους ενώ, η ιδιωτική χρηματοδότηση θα είναι με ονομαστικές καταθέσεις.