Στην καθομιλουμένη των Νεοελλήνων ο χαρακτηρισμός είναι κακόηχος, αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει άλλη κατάλληλη λέξη να αποδίδει αυτό που θες να πεις με την επιθυμητή ακρίβεια, αυστηρότητα αλλά και ειρωνεία, αναλόγως με την περίπτωση του ατόμου.

Αναφέρομαι στον όρο "Μπιζιμποντισμός" και στο ουσιαστικό "Μπιζιμπόντης". Δεν θέλω να πάρω τη δουλειά του Μπαμπινιώτη, αλλά με τον όρο αυτό χαρακτηρίζεται ο τύπος του ανθρώπου που, όπως έλεγαν οι παλιοί, "τρέμει για να ιδρώσει", δηλαδή βρίσκεται συνεχώς σε μια ανούσια εγρήγορση και κινητικότητα. Μοιάζει, κάπως, σαν το σκύλο που κυνηγάει την ουρά του.

Να μην τα πολυλογώ, όλα αυτά άρχισαν να τριγυρίζουν στο μυαλό μου όταν άκουσα ότι ο κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος άρχισε να τριγυρίζει στους ραδιοφωνικούς σταθμούς για να προβάλλει τις νέες ιδέες του.  

Και ποιες είναι οι νέες αυτές ιδέες; Πρώτα απ' όλα, στο "Βήμα 99,5", είπε ότι χρειάζεται ένα ιδρυτικό συνέδριο. Ακολούθησε η συνέντευξη στο ραδιόφωνο Real 97,8 όπου δήλωσε ότι χρειάζεται "αμφίπλευρη διεύρυνση της Νέας Δημοκρατίας και προς το κέντρο και προς τα δεξιά, με στόχο το σχηματισμό μιας νέας ισχυρότατης προεδρικής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας που θα δώσει πρώτον, λύση για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και δεύτερον θα ανοίξει τον δρόμο για τον σχηματισμό μιας νέας πολιτικής και κοινωνικής συμμαχίας η οποία θα καταρτίσει και θα εφαρμόσει το Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης της χώρας στη μεταμνημονιακή εποχή".

Πώς γίνεται τα αηδόνια της πολιτικής να κελαηδούν περισσότερο όταν φύγουν από το κυβερνητικό δένδρο και όχι όταν κάθονται πάνω στην καρέκλα - κλαδί, είναι αδύνατον να εξηγηθεί.

Ο "μπιζιμποντισμός" υπήρξε, υπάρχει και θα συνεχίσει να υπάρχει στην ελληνική πολιτική σκηνή. Είναι περιττό να ρωτήσουμε γιατί δεν μιλούσε για "διορθωτικές παρεμβάσεις που χρειάζονται" ο κ. Πάνος όταν στρογγυλοκαθόταν στον υπουργικό θώκο. Οι πολιτικοί παρατηρητές θα θυμούνται ασφαλώς ποιοι ήταν εξαφανισμένοι από τηλεοπτικά παράθυρα και ραδιόφωνα επί μήνες, όταν οι επιτελείς του Μαξίμου αναζητούσαν πρόσωπα που θα υποστηρίξουν την γραμμή της κυβέρνησης.

Έτσι είναι όμως "έξω από το χορό πολλά τραγούδια ξέρεις"! Για αυτό αναρωτιέμαι μήπως τώρα κ. Πάνο θες να βγεις από... πάνω;   

Γ.