Πρόσωπο «περιορισμένης νομιμοποίησης» είναι σύμφωνα με τον Θεόδωρο Πάγκαλο ο εκάστοτε Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αφού εκλέγεται από τη Βουλή και όχι από το λαό.

Την άποψη αυτή αναπτύσσει σε άρθρο του στο Βήμα της Κυριακής ο πρώην υπουργό και επιχειρηματολογεί με το γνωστό ανατρεπτικό του ύφος που πάντα «βγάζει» ειδήσεις.

«Όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου επρόδωσε, όπως όλοι αναγνωρίζουν σήμερα, την πατρική του φιγούρα, τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, το έκανε για να επιτύχει τη μεγαλύτερη δυνατή πόλωση στις εκλογές του '85», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο Θεόδωρος Πάγκαλος κάνει μνεία και στο Χρήστο Σαρτζετάκη, τον οποίο χαρακτηρίζει... κατά φαντασία - του λαού - ήρωα:

«Ο δικαστής του "Ζ", στον οποίο η λαϊκή φνατασία αι ο διωγμός που είχει υποστεί από τη χούντα είχαν δημιουργήσει ένα φωτοστέφανο "προοδευτικού" ήρωα, κ. Χ. Σαρτζετάκης, σύντομα έδειξε ότι είχε εντελώς προσωπικές απόψεις και αρχές τις οποίες εφάρμοσε στην τυπικά άψογη άσκηση των καθηκόντων του».

Όσο για τον σημερινό Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αποδίδει την εκλογή του σε... συνοικέσιο, καθώς αναφέρει ότι «έχει γραφτεί χωρίς ποτέ να διαψευστεί ότι ο κ. Κώστας Καραμανλής εζητούσε, για να εξασφαλίσει την απαραίτητη πλειοψηφία, στέλεχος από το ΠΑΣΟΚ που να μην είναι όμως βουλευτής. Ο κ. Παπούλιας είχε μόλις απολέσει την έδρα του στα Ιωάννινα με μικρή διαφορά».

Και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι διαχρονικά, η επιλογή του Προέδου εξυπηρετούσε κομματικές σκοπιμότητες.

Τις οποίες, ας μας επιτραπεί να συμπληρώσουμε, ως βουλευτής κυβερνητικού κόμματος ακολούθησε σε όλες τις περιπτώσεις δια της ψήφου του.

 

Ντ.Κ