Ο πρώην Πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ Νίκος Φωτόπουλος δεν είναι από τα πρόσωπα που περνούν αδιάφορα. Για τους περισσότερους συμβολίζει έναν κρατικοδίαιτο συνδικαλισμό που κυριάρχησε στην Ελλάδα τα τελευταία 40 έτη και οδήγησε στην ουσιαστική συγκυβέρνηση της χώρας από τους συνδικαλιστές και στην πλήρη – συχνά δε και «γκρίζα» - εμπλοκή τους στα πολιτικά πράγματα της χώρας. 

Για κάποιους άλλους, όψιμους φίλους του, ο κ. Φωτόπουλος είναι σύμβολο αντίστασης. Αν και ως «πράσινος» συνδικαλιστής μάλλον δεν θα ήταν αρεστός στον ΣΥΡΙΖΑ, εσχάτως περιλαμβάνεται κι αυτός στην ευρεία συμμαχία της Κουμουνδούρου με στόχο την κατάληψη της εξουσίας. Εξ ου και οι χαιρετούρες με τον Αλέξη Τσίπρα, εξ ου και το «πρώτο τραπέζι πίστα» στις σχετικές εκδηλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ, υπέρ της προστασίας του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Φωτόπουλος κατηγορείται για άμεση συνέργεια σε απιστία εις βάρος της ΔΕΗ, λόγω της διαχείρισης των ταμείων της ΓΕΝΟΠ. Και προφανώς έχει το απόλυτο δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του (σ.σ. δεν έχει καταδικαστεί ούτε σε πρώτο βαθμό) και να ισχυριστεί ό,τι θέλει προκειμένου να πετύχει το στόχο του. Και τι ισχυρίζεται, τουλάχιστον σύμφωνα με πληροφορίες που διακινούνται, στο απολογητικό υπόμνημα; ότι η περιουσία της ΔΕΗ δεν είναι δημόσια! «Η ΔΕΗ Α.Ε. δεν έχει μοναδικό μέτοχο το Δημόσιο, δεν επιχορηγείται από τον τακτικό κρατικό προϋπολογισμό, δεν λειτουργεί αποκλειστικά χάριν του δημοσίου συμφέροντος, ενώ στην τακτική γενική της συνέλευση δεν μετέχουν αποκλειστικά και μόνον υπουργοί, αλλά κάθε μέτοχός της. Η περιουσία της ΔΕΗ δεν είναι σε καμία περίπτωση δημόσια». 

Είπαμε ο κατηγορούμενος έχει το απόλυτο δικαίωμα στην υπεράσπιση του εαυτού του. Αλλά από υπερασπιστής της δημόσια ΔΕΗ, αντικρατιστής πάει πολύ.

T.T