Είναι παλιό το ανέκδοτο για τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού. Το έλεγαν στα ραδιόφωνα της δεκαετίας του '90,  την εποχή που η πασοκική ΓΕΝΟΠ κατέβαζε με το παραμικρό τους διακόπτες εκβιάζοντας για περισσότερα δάνεια, περισσότερα ταξίδια, περισσότερα προνόμια, για τους εργαζόμενους, αλλά, κυρίως για τους συνδικαλιστές. Έτσι βρέθηκαν με εξωχώριες εταιρίες σημαίνοντα στελέχη της συνδικαλιστικής ηγεσίας. Τα χρήματα ήταν πολλά, κάπου έπρεπε να διοχετευτούν, δεν χωρούσαν στις τσέπες και τα σεντούκια των στελεχών και των ευνοούμενων τους.  

Το ερώτημα λοιπόν: "τι σημαίνει ΔΕΗ;", προκλήθηκε σε μια αντίστοιχη εποχή διακοπών ηλεκτρικού ρεύματος και ο ευφάνταστος Έλληνας, που μέσα στην όποια μαύρη πίκρα βρίσκει και μια αχτίδα γέλιου, έδινε την απάντηση;  Δεν Έχουμε Ηλεκτρικό! Για να συνεχίσει η ανεκδοτολογική συζήτηση με τον ΟΤΕ. Τι σημαίνει; Ούτε Τηλέφωνο Έχουμε. 

Όλα αυτά βέβαια θα ήταν για γέλια, αν η κατάσταση στη χώρα μας δεν είχε καταντήσει για κλάματα εδώ και τέσσερα χρόνια. Στην εποχή της κρίσης λοιπόν, που ο πνιγμένος πιάνεται από τα μαλλιά του, δεν γίνεται να χωρούν μικροπολιτικά τερτίπια για την ικανοποίηση και του τελευταίου διαμαρτυρόμενου. Όταν αναζητάς χρήματα για την αναδιάρθρωση της ΔΕΗ ώστε να περάσει η εταιρεία στη νέα εποχή, δεν επιτρέπεται κάποιοι αναλφάβητοι να επιμένουν να στηρίζουν τους υπόδικους συνδικαλιστές. Το «λι» μπαίνει και με «ήτα», αν υπολογίσουμε τα εκατομμύρια που πήρε δανεικά και αγύριστα η ΓΕΝΟΠ από τη διοίκηση της ΔΕΗ τα τελευταία χρόνια.  

Οι πολίτες δεν γνωρίζουν και δυστυχώς ποτέ δεν γνώριζαν, πώς γίνεται η διαχείριση της ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μας. Από το 1924 που ηλεκτροδοτήθηκε η Αθήνα από τη βρετανική εταιρεία "Πάουερ" - Power and Traction Finance Company Ltd, έως το 1950 που μπήκε η αμερικανική Ebasco για την ανάπτυξη του δικτύου και τη δημιουργία της ΔΕΗ, πέρασαν πολλά χρόνια για να φτάσουμε στη... "συνδιοίκηση" της ΓΕΝΟΠ.   

Οι πολιτικοί που ορκίζονται να διαφυλάττουν το Σύνταγμα και τους νόμους, πώς εξασφαλίζουν, την ομαλή συνέχεια παροχής του συγκεκριμένου αγαθού προς τους πολίτες; Η επόμενη ημέρα στη ΔΕΗ είναι ένα από τα πολύ δύσκολα σταυρόλεξα που χρειάζεται δυνατούς λύτες. Οι πολίτες δεν καταλαβαίνουν πια από φτηνές και ανούσιες αντιπαραθέσεις. Από φτηνές και ανούσιες μικροπολιτικές κινήσεις, προς άγραν ψηφοφόρων. Υπάρχουν επιχειρήματα; Το "όχι σε όλα" και η επιστροφή στα προνόμια του, προ του 2009, παρελθόντος, δεν μπορεί να αποτελεί αντιπολιτευτικό λόγο. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκτός από συνθήματα πρέπει να προτείνει και λύσεις. Έχει; Ας τις παρουσιάσει. Ο λαός και με το μήνυμα της κάλπης των ευρωκλογών είπε ξεκάθαρα τι σημαίνει Δ.Ε.Η: Δεν Είμαστε Ηλίθιοι!!! 

Γ.