Συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος Ισπανίας Κάρλος Σεντέγια είχε σήμερα ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

Ο κ. Τσίπρας προέτρεψε τους Ισπανούς κομμουνιστές να προχωρήσουν στη συγκρότηση του ισπανικού ΣΥΡΙΖΑ ενόψει και τον εκλογών του 2015 και να διεκδικήσουν την εξουσία.   

Ο κ. Στεντέγια ενημέρωσε τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ για την πρόταση του ΚΚ Ισπανίας στην Εκτελεστική Επιτροπή της Ενωμένης Αριστεράς για μια νέα δημοκρατική και συνταγματική συγκρότηση της χώρας, που θα μετατοπίσει το θεσμικό κέντρο βάρους, από το ζήτημα της αυτονομίας των περιφερειών, στην πολιτική και ταξική οπτική για την υπέρβαση της κρίσης.

Ταυτόχρονα μίλησε για τις πρωτοβουλίες του ισπανικού κόμματος που αφορούν την ενότητα της Αριστεράς ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών και των εθνικών εκλογών που θα πραγματοποιηθούν στη χώρα μέσα στο 2015. 

Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι «αν υπάρξει ένα ευρύ μέτωπο των δυνάμεων ενάντια στην τρόικα και τη μοναρχία, αυτό μπορεί να γίνει πλειοψηφικό». Προέτρεψε ταυτόχρονα στην ισπανική Αριστερά να διεκδικήσει την εξουσία και υπενθύμισε το προηγούμενο του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος το καλοκαίρι του 2011 μίλησε για ένα νέο συνασπισμό εξουσίας και κατέλαβε τη δεύτερη θέση στις εκλογές έναν χρόνο αργότερα.