«Πρόβα για να μπλοκάρει την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας» βλέπει η Χαριλάου Τρικούπη πίσω από τις προσπάθειες του ΣΥΡΙΖΑ να συγκεντρώσει τους 210 ψήφους για το δημοψήφισμα σχετικά με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ.

Πηγές του ΠΑΣΟΚ κάνουν λόγο για «πολιτικάντικο παζάρι» και μια «άνευ προηγουμένου πολιτικάντικη, τυχοδιωκτική και λαϊκιστική πολιτική» από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ αλλά και για  «δημοψήφισμα ομηρίας των κομμάτων της αντιπολίτευσης».

Αναφορά γίνεται από τη Χαριλάου Τρικούπη και στις «διαφορές μεταξύ του πρώτου δελτίου Τύπου που εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τις επαφές του Αλέξη Τσίπρα για την πρόταση διεξαγωγής δημοψηφίσματος ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και της ορθής επανάληψης που εξέδωσε για τη σχετική ανακοίνωση το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης».  

Στη δεύτερη ανακοίνωση σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ «είναι φανερή η προσθήκη στη θέση του ΚΚΕ που αποδέχεται σιωπηλά ο ΣΥΡΙΖΑ, δημοψήφισμα όχι μόνο για ιδιωτικοποίηση ΔΕΗ αλλά και για την απελευθέρωση ενέργειας», η οποία όπως αναφέρει η Χαριλάου Τρικούπη είναι κοινοτική υποχρέωση».

Έτσι, υποστηρίζουν πηγές του ΠΑΣΟΚ, στον ΣΥΡΙΖΑ για να καταφέρουν «να πάρουν μαζί τους τις ψήφους του ΚΚΕ, είναι αναγκασμένοι (και σύμφωνα με τις ανακοινώσεις τους και τις ορθές επαναλήψεις αυτό κάνουν) να υιοθετήσουν την καθολική αντιευρωπαϊκή στάση του ΚΚΕ κατά της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας». 

«Τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κομμουνιστογενές κόμμα παλαιάς κοπής ή ένα ευρωπαϊκό κόμμα, όπως υποστηρίζει ο κ. Τσίπρας όταν συναντά τον πρόεδρο της ΕΚΤ;», διερωτάται η Χαριλάου Τρικούπη που παραθέτει και τη στάση της ΔΗΜΑΡ.

Όπως σημειώνουν από το ΠΑΣΟΚ η ΔΗΜΑΡ «είναι υπέρ της απελευθέρωσης της ενέργειας, αλλά κατά του νόμου για τη "μικρή ΔΕΗ"» και συνεχίζουν λέγοντας πως ισχύει το «ίδιο δίλημμα» και για το κόμμα του Φώτη Κουβέλη: 

«Θα επιλέξει την αντιευρωπαϊκή γραμμή του ΚΚΕ απαρνούμενη την ευρωπαϊκή της πορεία, γινόμενη συνιστώσα όχι μόνο του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και του ΚΚΕ, καταπατώντας διακηρυγμένες αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας, μόνο και μόνο για τη δημιουργία φτηνών εντυπώσεων που πηγαίνουν τη χώρα μας ολοταχώς στο παρελθόν;».