Για ακόμη μία φορά όλοι συζητούν για τα «λαβράκια» που βρήκε ο ΣΔΟΕ στους ελέγχους που πραγματοποιεί κατά της φοροδιαφυγής. Ανάμεσα σε όσους έπεσαν στα «δίχτυα» του Σώματος είναι και μία γνωστή τραγουδίστρια η οποία «ξέχασε» να δηλώσει τα έσοδα της.

Το όνομα της κυκλοφορεί στα δημοσιογραφικά γραφεία τις τελευταίες ώρες και έρχεται να προστεθεί σε ανάλογες περιπτώσεις που κάνουν την εμφάνισή τους ανά τακτά διαστήματα, ωστόσο άλλη είναι η ουσία της υπόθεσης:

Εάν ένας καλλιτέχνης, «ξεχνά» να δηλώσει ένα ποσό που έλαβε – ας πούμε 1 εκατομμύριο ευρώ-, αυτός που πληρώνει «μαύρα» ενδεχομένως, πόσα εκατομμύρια θα ξέχασε να δηλώσει στην εφορία;

Σίγουρα θα είναι πολλά περισσότερα από το ένα εκατομμύριο! Αντίστοιχα, μερικοί από τους ελέγχους δείχνουν πως υπάρχουν περιπτώσεις εικονικών στοιχείων ή ακόμα – ακόμα και ξέπλυμα μαύρου χρήματος, αλλά και άτομα που βρίσκονται στη λίστα Λαγκάρντ (η οποία παρεμπιπτόντως ξεχάστηκε).

Με άλλα λόγια μιλάμε για έναν θησαυρό πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ που βρίσκεται κυριολεκτικά στα πόδια των φοροεισπρακτικών και ελεγκτικών μηχανισμών, έτοιμα να εισπραχθούν.

Αντ' αυτού βλέπουμε να πληρώνουν τα σπασμένα, δηλαδή το «πιάσιμο» των στόχων για τις εισπράξεις οι συνήθεις ύποπτοι:

Συνταξιούχοι, ιδιωτικοί υπάλληλοι, μικρομεσαίοι, οι οποίοι τα χρόνια της κρίσης έχουν φτάσει στα όρια της εξαθλίωσης από τους φόρους που έχουν επιβληθεί...

Γιατί στο κάτω – κάτω δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο, βούληση και πυγμή.

ΠΑΝ.ΒΕΛ.